Nigdzie nie wyjeżdżam, a ciągle coś
pakuję. A to robię pakieciki z cukinii, a to roladki ze schabu nadziane
grzybami. A teraz jeszcze pakieciki z łososia.
Pakieciki z łososia nawiązują swoją
ideą do sajgonek, ale są o wiele prostsze – jest to łosoś zawinięty w papier
ryżowy i w tej postaci usmażony.
Nie dodałam żadnego dodatkowego
nadzienia, tylko obwiązałam pakieciki ‘sznureczkami’ ze szczypiorku. Czasami wkładam
pod papier listki pietruszki, które po usmażeniu pięknie przez papier prześwitują.
Dodatki do łososia można komponować
dowolnie, według gustów i uznania. Eksperymentujcie, a efekt zawsze będzie super.
Xo, Lilka
Proporcja
na 4 osoby
Składniki:
4 filety łososia 100 g każdy
sól i pieprz
8 płatów papieru ryżowego
olej do smażenia
pęczek szczypiorku
pęczek dymki
cytryna
Wykonanie:
Łososia
myjemy, osuszamy i odcinamy skórę. Przekrajamy filety na pół, doprawiamy je solą
i pieprzem.
Papier
ryżowy moczymy, rozkładamy na desce, na wierzchu kładziemy kawałek łososia.
Składamy papier ryżowy szczelnie owijając rybę. Zawijamy w ten sposób
wszystkie kawałki łososia.
Na
patelni rozgrzewamy olej, dodajemy łososia i smażymy z dwóch stron aż papier
będzie chrupiący a łosoś w środku gotowy.
W
międzyczasie grillujemy kawałki dymki z solą i pieprzem.
Szczypiorek parzymy w gorącej wodzie, hartujemy go w wodzie zimnej a następnie suszymy.
Wiążemy
ze sobą dwie nitki szczypioru.
Zawiązujemy
sznureczki ze szczypiorku wokół łososia tak, jakbyśmy obwiązywali paczkę.
Na
talerz wykładamy po dwie paczuszki łososia, obok układamy grillowaną dymkę. Dodajemy
cytrynę.