pakieciki z łososia w papierze ryżowym - salmon bundles in rice paper


Nigdzie nie wyjeżdżam, a ciągle coś pakuję. A to robię pakieciki z cukinii, a to roladki ze schabu nadziane grzybami. A teraz jeszcze pakieciki z łososia.

Pakieciki z łososia nawiązują swoją ideą do sajgonek, ale są o wiele prostsze – jest to łosoś zawinięty w papier ryżowy i w tej postaci usmażony.

Nie dodałam żadnego dodatkowego nadzienia, tylko obwiązałam pakieciki ‘sznureczkami’ ze szczypiorku. Czasami wkładam pod papier listki pietruszki, które po usmażeniu pięknie przez papier prześwitują.

Dodatki do łososia można komponować dowolnie, według gustów i uznania. Eksperymentujcie, a efekt zawsze będzie super.

Xo, Lilka



Proporcja na 4 osoby
Składniki:

4 filety łososia 100 g każdy
sól i pieprz
8 płatów papieru ryżowego

olej do smażenia

pęczek szczypiorku

pęczek dymki
cytryna


Wykonanie:

Łososia myjemy, osuszamy i odcinamy skórę. Przekrajamy filety na pół, doprawiamy je solą i pieprzem.

Papier ryżowy moczymy, rozkładamy na desce, na wierzchu kładziemy kawałek łososia. Składamy papier ryżowy szczelnie owijając rybę. Zawijamy w ten sposób wszystkie kawałki łososia.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy łososia i smażymy z dwóch stron aż papier będzie chrupiący a łosoś w środku gotowy.

W międzyczasie grillujemy kawałki dymki z solą i pieprzem.

Szczypiorek parzymy w gorącej wodzie, hartujemy go w wodzie zimnej  a następnie suszymy.
Wiążemy ze sobą dwie nitki szczypioru.

Zawiązujemy sznureczki ze szczypiorku wokół łososia tak, jakbyśmy obwiązywali paczkę.

Na talerz wykładamy po dwie paczuszki  łososia, obok układamy grillowaną dymkę. Dodajemy cytrynę.