roladki wieprzowe z nadzieniem z twarogu i borowików - pork rollatini with stuffing of cheese and porcini


Przygotowałam bardzo dobre roladki ze schabu wieprzowego. Lekkie, aromatyczne, z małą ilością tłuszczu.

Wspaniała potrawa, którą łatwo można rozmnożyć i która nie wymaga wiele pracy. Roladki przekrojone w poprzek pod kątem ujawniają piękną dwukolorową spiralę białego mięsa i ciemnej masy grzybowej.

Podajemy z kurkami duszonymi z tymiankiem.

Xo, Lilka

 


Proporcja na 4 osoby

Składniki:

700 g eskalopków ze schabu – 10 sztuk
4 łyżki twarogu
4 łyzki startego parmezanu
¼ szklanki suszonych borowików
1 łyżka posiekanej pietruszki i szczypiorku
sól i pieprz
olej


Wykonanie:

Grzyby namaczamy w wodzie, przekładamy je do garnka i zagotowujemy. Gotujemy grzyby 10 minut. Odcedzamy grzyby i siekamy.

W misce mieszamy rozdrobniony twaróg z parmezanem i posiekanymi grzybami. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do pasty pietruszkę i szczypiorek.

Rozbijamy eskalopki i rozkładamy je na desce. Przyprawiamy pieprzem i solą.
Smarujemy każdy kawałek mięsa pastą z twarogu i grzybów. Zawijamy mięso tworząc roladki.

Układamy roladki na blasze i pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Podajemy z kurkami smażonymi z tymiankiem.