Przygotowałam bardzo dobre
roladki ze schabu wieprzowego. Lekkie, aromatyczne, z małą ilością tłuszczu.
Wspaniała potrawa, którą
łatwo można rozmnożyć i która nie wymaga wiele pracy. Roladki przekrojone w
poprzek pod kątem ujawniają piękną dwukolorową spiralę białego mięsa i ciemnej
masy grzybowej.
Podajemy z kurkami duszonymi
z tymiankiem.
Xo, Lilka
Proporcja na 4 osoby
Składniki:
700 g eskalopków ze schabu
– 10 sztuk
4 łyżki twarogu
4 łyzki startego parmezanu
¼ szklanki suszonych
borowików
1 łyżka posiekanej
pietruszki i szczypiorku
sól i pieprz
olej
Wykonanie:
Grzyby namaczamy w wodzie,
przekładamy je do garnka i zagotowujemy. Gotujemy grzyby 10 minut. Odcedzamy
grzyby i siekamy.
W misce mieszamy
rozdrobniony twaróg z parmezanem i posiekanymi grzybami. Doprawiamy solą i
pieprzem. Dodajemy do pasty pietruszkę i szczypiorek.
Rozbijamy eskalopki i rozkładamy
je na desce. Przyprawiamy pieprzem i solą.
Smarujemy każdy kawałek
mięsa pastą z twarogu i grzybów. Zawijamy mięso tworząc roladki.
Układamy roladki na blasze
i pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Podajemy z kurkami
smażonymi z tymiankiem.