Piękna, jędrna marchewka jest idealna
na surówkę. Uwielbiam surówkę z marchwi i robię ja na ogół na dwa sposoby.
Dzisiaj jeden z nich: marchewka z sosem kaparowo-rodzynkowym. Słodka
marchew została tutaj zestawiona ze słodko-słono-cierpkim sosem z rodzynek i
kaparów.
Można dodać do niej kawałek sera zagrodowego
i wówczas mamy pełny posiłek. Polecam!
Xo, Lilka
Proporcja
na 4 osoby
Składniki:
8 dużych marchewek
sok z cytryny
2 łyżki oleju
sól i pieprz
pietruszka i szczypiorek
sos rodzynkowo-kaparowy
½ szklanki rodzynek
¼ szklanki kaparów
sól i pieprz
Wykonanie:
Marchew ścieramy na tarce na długie paski. Siekamy
zioła. Marchewkę doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Wszystkie
składniki mieszamy z olejem.
Rodzynki moczymy przez 10 minut w ciepłej
wodzie, płuczemy, przekładamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu, aż
rodzynki zmiękną. Przekładamy do blendera, dodajemy kapary, doprawiamy pieprzem
i odrobiną soli i miksujemy na gładką masę.
Przekładamy marchew do miseczek, po wierzchu
polewamy sosem rodzynkowym.