surówka z marchewki z sosem rodzynkowo-kaparowym - carrot salad with raisin-caper sauce



Piękna, jędrna marchewka jest idealna na surówkę. Uwielbiam surówkę z marchwi i robię ja na ogół na dwa sposoby.

Dzisiaj jeden z nich:  marchewka z sosem kaparowo-rodzynkowym. Słodka marchew została tutaj zestawiona ze słodko-słono-cierpkim sosem z rodzynek i kaparów.

Można dodać do niej kawałek sera zagrodowego i wówczas mamy pełny posiłek. Polecam!

Xo, Lilka



Proporcja na 4 osoby
Składniki:

8 dużych marchewek
sok z cytryny
2 łyżki oleju
sól i pieprz
pietruszka i szczypiorek

sos rodzynkowo-kaparowy
½ szklanki rodzynek
¼ szklanki kaparów 
sól i pieprz


Wykonanie:

Marchew ścieramy na tarce na długie paski. Siekamy zioła. Marchewkę doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Wszystkie składniki mieszamy z olejem.

Rodzynki moczymy przez 10 minut w ciepłej wodzie, płuczemy, przekładamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu, aż rodzynki zmiękną. Przekładamy do blendera, dodajemy kapary, doprawiamy pieprzem i odrobiną soli i miksujemy na gładką masę.

Przekładamy marchew do miseczek, po wierzchu polewamy sosem rodzynkowym.