cukiniowe pakieciki nadziane mięsem indyka - zucchini packages stuffed with turkey


Wypatrzyłam te pakieciki z cukinii w piśmie La Cucina Italiana. Nadziane były nadzieniem z ziemniaków, borowików i krewetek. Bardzo mi się spodobał sposób wykorzystania cukinii.

Pomyślałam sobie, że byłyby świetne jako inna wersja gołąbków. Wyglądają po prostu rewelacyjnie. Zamiast ryżu, do mięsa dodałam cukinię startą na grubej tarce. Pakieciki są lekkie,  z małą ilością tłuszczu. Zapieczone zostały w pomidorach z dużą ilością ziół. 

Pachnące, pomidorowe i ziołowe.  Pycha!

Xo, Lilka


 8 pakiecików o boku ok.10 cm
Składniki:

2 duże cukinie

1 kg mielonego indyka
sól i pieprz
1 średniej wielkości cukinia
1 czerwona cebula
olej
majeranek

4 pomidory
1 mała puszka przecieru pomidorowego
bazylia, tymianek, mięta
sól i pieprz


Wykonanie:

Dwie duże cukinie kroimy na mandolinie na cienkie podłużne plastry. Cukinię solimy i odstawiamy.

Cukinię małą ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę czerwoną kroimy w drobną kostkę o wielkości 0,5 cm i podsmażamy w 1 łyżce oleju do miękkości. Studzimy.

Mięso przekładamy do miski, dodajemy cukinię i cebulę.  Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy świeży majeranek drobno posiekany.

Dobrze jest przesmażyć odrobinę farszu aby sprawdzić czy jest dobrze przyprawiony.

Układamy 4 plastry cukinii przeplatając je jak w koszyku. Na wierzch kładziemy trochę mięsa. Zakładamy plastry cukinii na farszu przeplatając je tak, aby pakiecik się nie rozpadał .

Przekładamy pakieciki do żaroodpornego naczynia, posypujemy pokrojonymi pomidorami i polewamy pastą pomidorową rozpuszczoną w wodzie. Doprawiamy pieprzem i solą i posypujemy ziołami.

Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 45 minut.