Wypatrzyłam te pakieciki z cukinii
w piśmie La Cucina Italiana. Nadziane były nadzieniem z ziemniaków, borowików i
krewetek. Bardzo mi się spodobał sposób wykorzystania cukinii.
Pomyślałam sobie, że byłyby świetne
jako inna wersja gołąbków. Wyglądają po prostu rewelacyjnie. Zamiast ryżu, do mięsa
dodałam cukinię startą na grubej tarce. Pakieciki są lekkie, z małą ilością tłuszczu. Zapieczone zostały w pomidorach z dużą
ilością ziół.
Pachnące, pomidorowe i ziołowe. Pycha!
Pachnące, pomidorowe i ziołowe. Pycha!
Xo, Lilka
8 pakiecików o boku ok.10 cm
Składniki:
2 duże cukinie
1 kg mielonego indyka
sól i pieprz
1 średniej wielkości cukinia
1 czerwona cebula
olej
majeranek
4 pomidory
1 mała puszka przecieru pomidorowego
bazylia, tymianek, mięta
sól i pieprz
Wykonanie:
Dwie duże cukinie kroimy na mandolinie na
cienkie podłużne plastry. Cukinię solimy i odstawiamy.
Cukinię małą ścieramy na grubych oczkach tarki.
Cebulę czerwoną kroimy w drobną kostkę o wielkości 0,5 cm i podsmażamy w 1
łyżce oleju do miękkości. Studzimy.
Mięso przekładamy do miski, dodajemy cukinię i
cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz
dodajemy świeży majeranek drobno posiekany.
Dobrze jest przesmażyć odrobinę farszu aby
sprawdzić czy jest dobrze przyprawiony.
Układamy 4 plastry cukinii przeplatając je jak
w koszyku. Na wierzch kładziemy trochę mięsa. Zakładamy plastry cukinii na
farszu przeplatając je tak, aby pakiecik się nie rozpadał .
Przekładamy pakieciki do żaroodpornego
naczynia, posypujemy pokrojonymi pomidorami i polewamy pastą pomidorową
rozpuszczoną w wodzie. Doprawiamy pieprzem i solą i posypujemy ziołami.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180
stopni C przez 45 minut.