tarta z pieczonymi warzywami - yotam ottolenghi inspired very full tart with roasted vegetables


Jest to według mnie najpiękniejsza tarta z książki Plenty Yotama Ottolenghi. Zrobiłam tę tartę zmieniając to i owo. A właściwie to wzbogaciłam pieczoną przeze mnie wcześniej tartę o bakłażana, cukinię i pomidory.

Zastosowałam moje ulubione ciasto: krucho-drożdżowe, które doskonale się sprawdza w słonych wypiekach. No i sposób przyprawienia nadzienia się różni.

Tarta w mojej wersji ma podwędzany smak, bowiem dodaję do niej wędzony ser, wędzony twaróg i wędzoną hiszpańską paprykę tzw. pimentón de la vera.

Można pimentón pominąć, tarta też będzie smaczna, ale zachęcam, poszukajcie tej przyprawy. Nadaje potrawom wspaniały lekko dymny smak i aromat.

 Xo, Lilka


 Składniki:

ciasto krucho-drożdżowe
1 łyżeczka suchych drożdży
szczypta cukru
¼ szklanki ciepłej wody
1 szklanka razowej mąki orkiszowej
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy z oliwek

nadzienie
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 mały bakłażan
1 cukinia
oliwa
1 szklanka pomidorków koktajlowych w różnych kolorach
100 g wędzonego  sera
250 g wędzonego twarogu
250 ml jogurtu naturalnego
1 jajko
tymianek
sól i pieprz
pimentón de la vera słodki (dulce)

½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego


Wykonanie:

Rozpuszczamy drożdże z ciepłej wodzie, dodajemy cukier i odstawiamy aby drożdże zaczęły pracować.

W misce mieszamy mąkę z solą i dodajemy do tego  jajko. Do masy dodajemy drożdże, mieszamy. Na koniec dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto lekko.

Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby ciasto wyrosło, na ok. godzinę.

W czasie gdy ciasto wyrasta pieczemy papryki, bakłażana i cukinię:

Papryki myjemy, wykładamy na blachę i pieczemy w temperaturze 200 stopni aż pojawią się czarne plamki na skórce. Papryki przekładamy do miski i przykrywamy folią. Po ostygnięciu papryk, na tyle aby można je było dotknąć, oczyszczamy je z pestek, wewnętrznych membran i zdejmujemy skórkę. Kroimy paprykę na kwadraty o boku 3 cm.

Kroimy bakłażana na kostkę o boku ok.3 cm. Kładziemy go na blachę, solimy i skrapiamy oliwą. Cukinię kroimy na kawałki o wielkości 3 cm, dokładamy do bakłażana i pieczemy warzywa  w tym samym czasie co papryki.

Kroimy cebulę w piórka. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, doprawiamy ją solą i smażymy na małym ogniu pod przykryciem z tymiankiem aż się skarmelizuje.

Ser wędzony kroimy w kostkę o boku 1cm. Pomidorki przekrajamy na pół.

W misce mieszamy rozdrobniony twaróg z jogurtem i jajkiem. Doprawiamy wędzoną papryką, pieprzem kajeńskim, tymiankiem, pieprzem i solą.

Wykładamy ciastem formę do tarty. Na cieście rozkładamy równomiernie: bakłażan, cebulę, cukinię, paprykę czerwoną i żółtą, pomidorki i ser wędzony. 

Całość polewamy masą z wędzonego twarogu tak, aby warzywa wystawały nad jej powierzchnię.

Pieczemy tartę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50-55 minut.

Złosiłam przepis do akcji psiankowate 2013