Jest to według mnie
najpiękniejsza tarta z książki Plenty Yotama Ottolenghi. Zrobiłam tę tartę zmieniając
to i owo. A właściwie to wzbogaciłam pieczoną przeze mnie wcześniej tartę o bakłażana,
cukinię i pomidory.
Zastosowałam moje ulubione
ciasto: krucho-drożdżowe, które doskonale się sprawdza w słonych wypiekach. No
i sposób przyprawienia nadzienia się różni.
Tarta w mojej wersji ma
podwędzany smak, bowiem dodaję do niej wędzony ser, wędzony twaróg i wędzoną
hiszpańską paprykę tzw. pimentón de la vera.
Można pimentón pominąć,
tarta też będzie smaczna, ale zachęcam, poszukajcie tej przyprawy. Nadaje
potrawom wspaniały lekko dymny smak i aromat.
Xo, Lilka
Składniki:
ciasto krucho-drożdżowe
1 łyżeczka suchych drożdży
szczypta cukru
¼ szklanki ciepłej wody
1 szklanka razowej mąki orkiszowej
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy z oliwek
nadzienie
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 mały bakłażan
1 cukinia
oliwa
1 szklanka pomidorków koktajlowych w różnych
kolorach
100 g wędzonego sera
250 g wędzonego twarogu
250 ml jogurtu naturalnego
1 jajko
tymianek
sól i pieprz
pimentón
de la vera słodki (dulce)
½ łyżeczki
pieprzu kajeńskiego
Wykonanie:
Rozpuszczamy drożdże z ciepłej wodzie,
dodajemy cukier i odstawiamy aby drożdże zaczęły pracować.
W misce mieszamy mąkę z solą i dodajemy do
tego jajko. Do masy dodajemy drożdże,
mieszamy. Na koniec dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto lekko.
Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w
ciepłe miejsce aby ciasto wyrosło, na ok. godzinę.
W czasie gdy ciasto wyrasta pieczemy
papryki, bakłażana i cukinię:
Papryki myjemy, wykładamy na blachę i
pieczemy w temperaturze 200 stopni aż pojawią się czarne plamki na skórce.
Papryki przekładamy do miski i przykrywamy folią. Po ostygnięciu papryk, na
tyle aby można je było dotknąć, oczyszczamy je z pestek, wewnętrznych membran i
zdejmujemy skórkę. Kroimy paprykę na kwadraty o boku 3 cm.
Kroimy bakłażana na kostkę o boku ok.3
cm. Kładziemy go na blachę, solimy i skrapiamy oliwą. Cukinię kroimy na kawałki
o wielkości 3 cm, dokładamy do bakłażana i pieczemy warzywa w tym samym czasie co papryki.
Kroimy cebulę w piórka. Na dużej
patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, doprawiamy ją solą i smażymy na
małym ogniu pod przykryciem z tymiankiem aż się skarmelizuje.
Ser wędzony kroimy w kostkę o boku 1cm.
Pomidorki przekrajamy na pół.
W misce mieszamy rozdrobniony twaróg z
jogurtem i jajkiem. Doprawiamy wędzoną papryką, pieprzem kajeńskim, tymiankiem,
pieprzem i solą.
Wykładamy ciastem formę do tarty. Na cieście
rozkładamy równomiernie: bakłażan, cebulę, cukinię, paprykę czerwoną i żółtą,
pomidorki i ser wędzony.
Całość polewamy masą z wędzonego twarogu tak, aby
warzywa wystawały nad jej powierzchnię.
Złosiłam przepis do akcji psiankowate 2013