jajka zapiekane z kurkami i szpinakiem - eggs baked with chanterelles and spinach



Na niedzielne śniadanie proponuję jajka zapiekane z kurkami i szpinakiem. Bardzo łatwe do zrobienia, smaczne i piękne danie.

Kupuję ostatnio kurki w ilościach niemal hurtowych, obgotowuję je i zamrażam. Tym razem odłożyłam część kurek żeby zrobić te jajka.

Dobra propozycja na eleganckie niedzielne śniadanie.

xx

proporcja na 1 osobę.
Składniki:

2 jajka
1 łyżeczka oleju
8-10 obgotowanych kurek
1 garść szpinaku
1 łyżka startego parmezanu
1 łyżka pokrojonej dymki
masło
1 gałązka tymianku
sól i pieprz


Wykonanie:

Na dno foremki wlewamy olej, na wierzchu układamy szpinak, dodajemy kurki. Posypujemy wszystko parmezanem, dodajemy dymkę i doprawiamy pieprzem i solą. Na warzywa wbijamy jajka, solimy i pieprzymy, dodajemy mały kawałeczek masła, gałązkę tymianku i posypujemy grubą solą.

Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.

Możemy po wierzchu polać pesto z pietruszki.