Na
niedzielne śniadanie proponuję jajka zapiekane z kurkami i szpinakiem. Bardzo
łatwe do zrobienia, smaczne i piękne danie.
Kupuję
ostatnio kurki w ilościach niemal hurtowych, obgotowuję je i zamrażam. Tym razem
odłożyłam część kurek żeby zrobić te jajka.
Dobra
propozycja na eleganckie niedzielne śniadanie.
proporcja
na 1 osobę.
Składniki:
|
2 jajka
|
1 łyżeczka oleju
8-10 obgotowanych kurek
1 garść szpinaku
1 łyżka startego parmezanu
1 łyżka pokrojonej dymki
masło
|
1 gałązka tymianku
|
sól i pieprz
|
Wykonanie:
|
Na
dno foremki wlewamy olej, na wierzchu układamy szpinak, dodajemy kurki. Posypujemy
wszystko parmezanem, dodajemy dymkę i doprawiamy pieprzem i solą. Na warzywa wbijamy
jajka, solimy i pieprzymy, dodajemy mały kawałeczek masła, gałązkę tymianku i
posypujemy grubą solą.
Pieczemy
20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
Możemy po wierzchu polać pesto z pietruszki. |