Uwielbiam chleb na zakwasie i uwielbiam go piec. Już w maju pisałam o tym jak zrobić zakwas i jak upiec z niego chleb.
Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam proces
pieczenia chleba w prosty i praktyczny sposób.
Proszę pamiętajcie, pieczenie chleba jest bardzo proste, nie ma tu dużo wyrabiania, dzikie drożdże wykonają całą pracę za Was. Jedyne czego musimy pilnować
to czasy fermentowania i rośnięcia ciasta.
Pokazuję poniżej jak to robiłam - w
piątek o godzinie 15-tej zaczęłam wyrabiać chleb, a w sobotę rano już go upiekłam. Wyszedł taki jak powinien: o wystarczającej kwaskowości, pachnący, z dużymi dziurami i chrupiącą a zarazem ciągnącą skórką. Pyyyycha.
Zachęciłam kogoś?
xx
Porcja
na 2 bochenki chleba, 3-4 bagietki
Składniki:
1 1/2
szklanki zakwasu
7 szklanek
mąki chlebowej
2 ¼ szklanki
wody
½ szklanki zarodków pszennych
4 ½ łyżeczki
soli
olej
Wykonanie:
piątek
godzina
15:00 mieszanie, wyrabianie i pierwsze
rośnięcie
Do dużej miski wsypujemy mąkę. Na
środku kopczyka mąki robimy wgłębienie, dodajemy zakwas, wodę i zarodki
pszenne. Mieszamy wszystkie składniki a następnie wyrabiamy ciasto przez ok. 5 do 7 minut aż będzie elastyczne. Przykrywamy
je ściereczką i pozostawiamy by odpoczęło przez 20 minut.
godzina
15:30 solenie i wyrabianie
Po 20 minutach posypujemy ciasto solą.
Wyrabiamy ponownie tą samą techniką co poprzednio, aż czujemy, że ciasto jest
gładkie i elastyczne, około 5 minut.
godzina
15:35 do 20:00 fermentacja
Wkładamy ciasto do miski, przykrywamy
ją szczelnie folią i pozostawiamy w miejscu bez przeciągów aby podwoiło swoją
objętość, 3,5 do 4 godzin.
godzina
20:00 formowanie i dojrzewanie
Formujemy chleb w 2 okrągłe
bochenki tzw. boule. Koszyki, miski,
inne naczynie wykładamy ścierką,
dokładnie posypujemy ścierkę mąką. Na to wykładamy uformowany chleb.
Umieszczamy koszyki w dużym worku,
dmuchamy do worka i worek szczelnie owijamy wokół naczynia z ciastem i wkładamy
je do lodówki na 8 do 12 godzin, ale nie dłużej niż 24
godziny. Sprawdzamy ciasto go po ok. 8 godzinach.
sobota
godzina
7:00 do 10:00 ostateczne wyrastanie
Wyjmujemy ciasto z lodówki i z worka.
Na wierzchu ciasta wytworzyła się warstwa wilgoci, która wyschnie gdy chleb będzie wyrastał
pod ściereczką.
Kładziemy chleb na blachę do pieczenia
na papier posypany mąką i pozostawiamy go do rośnięcia pod ściereczką przez
około 3
godziny.
godzina
10:00 do 11:00 pieczenie
Pieczemy chleb przez około 45 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni po
czym jak się rozgrzeje spryskujemy go obficie wodą.
Chleb odkrywamy i robimy na nim
nacięcia. Wkładamy blachę z chlebem do piekarnika. Obniżamy temperaturę do 200
stopni. Jeszcze raz spryskujemy piekarnik wodą. Nie otwieramy piekarnika przez
25 minut !
Po 25 minutach możemy sprawdzić czy
chleby pieką się równo i ewentualnie obrócić blachę. Pieczemy jeszcze 20 minut.
Aby sprawdzić czy chleb jest gotowy –
stukamy w spód chleba. Jeżeli słyszymy głuchy dźwięk, to chleb jest gotowy i możemy go jeść.