praktyczny przewodnik jak upiec chleb na zakwasie - practical guide how to bake sourdough bread



Uwielbiam chleb na zakwasie i uwielbiam go piec. Już w maju pisałam o tym jak zrobić zakwas i jak upiec z niego chleb.

Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam proces pieczenia chleba w prosty i praktyczny sposób.

Proszę pamiętajcie, pieczenie chleba jest bardzo proste, nie ma tu dużo wyrabiania, dzikie drożdże wykonają całą pracę za Was. Jedyne czego musimy pilnować to czasy fermentowania i rośnięcia ciasta.

Pokazuję poniżej jak to robiłam - w piątek o godzinie 15-tej zaczęłam wyrabiać chleb, a w sobotę rano już go upiekłam. Wyszedł taki jak powinien: o wystarczającej kwaskowości, pachnący, z dużymi dziurami i chrupiącą a zarazem ciągnącą skórką. Pyyyycha.

Zachęciłam kogoś?

xx



Porcja na 2 bochenki chleba, 3-4 bagietki

Składniki:

1 1/2 szklanki  zakwasu
7 szklanek mąki chlebowej
2 ¼ szklanki wody
 ½ szklanki zarodków pszennych
4 ½ łyżeczki soli
olej

Wykonanie:
piątek

godzina 15:00  mieszanie, wyrabianie i pierwsze rośnięcie

Do dużej miski wsypujemy mąkę. Na środku kopczyka mąki robimy wgłębienie, dodajemy zakwas, wodę i zarodki pszenne. Mieszamy wszystkie składniki a następnie wyrabiamy ciasto przez ok. 5 do 7 minut aż będzie elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy by odpoczęło przez 20 minut.

godzina 15:30 solenie i wyrabianie

Po 20 minutach posypujemy ciasto solą. Wyrabiamy ponownie tą samą techniką co poprzednio, aż czujemy, że ciasto jest gładkie i elastyczne, około 5 minut.

godzina 15:35 do 20:00 fermentacja

Wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ją szczelnie folią i pozostawiamy w miejscu bez przeciągów aby podwoiło swoją objętość, 3,5 do 4 godzin.

godzina 20:00 formowanie i dojrzewanie

Formujemy chleb w 2 okrągłe bochenki  tzw. boule. Koszyki, miski, inne naczynie wykładamy ścierką, dokładnie posypujemy ścierkę mąką. Na to wykładamy uformowany chleb.
Umieszczamy koszyki w dużym worku, dmuchamy do worka i worek szczelnie owijamy wokół naczynia z ciastem i wkładamy je do lodówki na 8 do 12 godzin, ale nie dłużej niż 24 godziny. Sprawdzamy ciasto go po ok. 8 godzinach.

sobota

godzina 7:00 do 10:00 ostateczne wyrastanie

Wyjmujemy ciasto z lodówki i z worka. Na wierzchu ciasta wytworzyła się warstwa wilgoci, która wyschnie gdy chleb będzie wyrastał pod ściereczką.

Kładziemy chleb na blachę do pieczenia na papier posypany mąką i pozostawiamy go do rośnięcia pod ściereczką przez około 3  godziny.

godzina 10:00 do 11:00 pieczenie

Pieczemy chleb przez około 45 minut.

Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni po czym jak się rozgrzeje spryskujemy go obficie wodą.

Chleb odkrywamy i robimy na nim nacięcia. Wkładamy blachę z chlebem do piekarnika. Obniżamy temperaturę do 200 stopni. Jeszcze raz spryskujemy piekarnik wodą. Nie otwieramy piekarnika przez 25 minut !

Po 25 minutach możemy sprawdzić czy chleby pieką się równo i ewentualnie obrócić blachę. Pieczemy jeszcze 20 minut.

Aby sprawdzić czy chleb jest gotowy – stukamy w spód chleba. Jeżeli słyszymy głuchy dźwięk,  to chleb jest gotowy i możemy go jeść.