nicejska pizza cebulowa - pissaladiere - nicoise onion pizza




Kiedy się chodzi ulicami starej Nicei odnosi się wrażenie, że jest to miasto we włoskiej Ligurii.

Nic więc dziwnego, że z tym miastem kojarzy się pizza. Wspaniała pizza cebulowa pissaladiere. Tyle, że smaki jej są typowe dla Prowansji.

Pizzę tę można zrobić na drożdżowym cieście do pizzy ale też ta pizza na cieście francuskim jest często spotykana. Podajemy ją z zieloną sałatą.

xx



pizza  o średnicy 30 cm
Składniki:

ciasto francuskie lub ciasto na pizzę wg przepisu na focaccię

3 cebule
oliwa
1 łyżka ziół prowansalskich
1 ząbek czosnku
sól i pieprz

1 słoiczek sardeli
czarne oliwki bez pestek
sól grubozianista

Wykonanie:

Cebulę kroimy na grube plastry. W patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy do niej cebulę, doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i smażymy na małym ogniu przez 20 minut mieszając od czasu do czasu. Pod koniec smażenia cebuli dodajemy do niej rozdrobniony ząbek czosnku.

W międzyczasie rozwałkowujemy ciasto francuskie, wokół brzegu robimy lekkie nacięcie i wkładamy ciasto do piekarnika aby je podpiec.

Gdy cebula jest gotowa, wykładamy ja na podpieczone ciasto francuskie omijając brzeg. Posypujemy cebulę ziołami prowansalskimi. Układamy na wierzchu filety z sardeli tworząc ukośną kratkę. Na środku każdego kwadratu układamy po oliwce. Całość posypujemy grubą solą morską.

Pieczemy 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.