Kiedy się chodzi ulicami starej Nicei odnosi
się wrażenie, że jest to miasto we włoskiej Ligurii.
Nic więc dziwnego, że z tym miastem
kojarzy się pizza. Wspaniała pizza cebulowa pissaladiere. Tyle, że smaki jej są
typowe dla Prowansji.
Pizzę tę można zrobić na drożdżowym cieście
do pizzy ale też ta pizza na cieście francuskim jest często spotykana. Podajemy
ją z zieloną sałatą.
xx
pizza
o średnicy 30 cm
Składniki:
ciasto francuskie
lub ciasto na pizzę wg przepisu na focaccię
3 cebule
oliwa
1 łyżka ziół prowansalskich
1 ząbek
czosnku
sól i pieprz
1 słoiczek
sardeli
czarne oliwki
bez pestek
sól
grubozianista
Wykonanie:
Cebulę
kroimy na grube plastry. W patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy do niej
cebulę, doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i smażymy na
małym ogniu przez 20 minut mieszając od czasu do czasu. Pod koniec smażenia
cebuli dodajemy do niej rozdrobniony ząbek czosnku.
W
międzyczasie rozwałkowujemy ciasto francuskie, wokół brzegu robimy lekkie
nacięcie i wkładamy ciasto do piekarnika aby je podpiec.
Gdy
cebula jest gotowa, wykładamy ja na podpieczone ciasto francuskie omijając
brzeg. Posypujemy cebulę ziołami prowansalskimi. Układamy na wierzchu filety z
sardeli tworząc ukośną kratkę. Na środku każdego kwadratu układamy po oliwce.
Całość posypujemy grubą solą morską.
Pieczemy
30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.