włoski cienki chlebek - focaccia - italian flat bread











Jest to rodzaj pizzy bez sosu pomidorowego znany doskonale w krajach basenu morza śródziemnego, który wywodzi się od czasów rzymskich, a nazwa jego nawiązuje do nazwy paleniska łac. focus.

Ten cienki chlebek znany jest we Włoszech jako focaccia (czyt.fokaczia), w Prowansji jako fougasse (fugas). Czy to w  Hiszpanii, Portugalii czy na  Węgrzech drożdżowy płaski chlebek ma bardzo podobną nazwę.

Moja wersja focaccii jest pizzą, z wgłębieniami wykonanymi palcami, tylko skropioną oliwą i posypaną rozmarynem oraz grubą solą morską. Pycha.

xx





pizza o wymiarach 40 X 50cm 

Składniki:

1 opakowanie suchych drożdży
1 szczypta cukru
¾ szklanki wody
0,5 kg mąki pszennej typ 550
1 łyżeczka soli
oliwa z oliwek

1 gałązka rozmarynu
oliwa
sól grubozianista

Wykonanie:

Rozpuszczamy drożdże w ¾ szklanki wody i dodajemy cukier. Odstawiamy na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować.

Gdy drożdże zaczęły się pienić dodajemy mąkę i sól. Mieszamy mąkę z zaczynem, sprawdzamy czy ciasto jest zbyt suche lub zbyt wilgotne i w miarę konieczności dodajemy wody lub mąkę.

Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne, około 10 minut. Wkładamy do miski i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.

Wyciskamy z ciasta powietrze, wykładamy ciastem blachę i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie drugi raz, wygniatamy w cieście palcami dziurki. Skrapiamy  ciasto lekko oliwą i posypujemy całość igłami rozmarynu i grubą solą morską.

Pieczemy 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.