Jest to rodzaj pizzy bez sosu
pomidorowego znany doskonale w krajach basenu morza śródziemnego, który wywodzi
się od czasów rzymskich, a nazwa jego nawiązuje do nazwy paleniska łac. focus.
Ten cienki chlebek znany jest we Włoszech jako focaccia (czyt.fokaczia),
w Prowansji jako fougasse (fugas). Czy to w Hiszpanii, Portugalii czy na Węgrzech drożdżowy płaski chlebek ma bardzo podobną nazwę.
Moja wersja focaccii jest pizzą, z wgłębieniami wykonanymi palcami, tylko skropioną oliwą i posypaną
rozmarynem oraz grubą solą morską. Pycha.
xx
pizza
o wymiarach 40 X 50cm
Składniki:
1 opakowanie
suchych drożdży
1 szczypta
cukru
¾ szklanki
wody
0,5 kg mąki
pszennej typ 550
1 łyżeczka
soli
oliwa z
oliwek
1 gałązka
rozmarynu
oliwa
sól
grubozianista
Wykonanie:
Rozpuszczamy
drożdże w ¾ szklanki wody i dodajemy cukier. Odstawiamy na 15 minut aby drożdże
zaczęły pracować.
Gdy
drożdże zaczęły się pienić dodajemy mąkę i sól. Mieszamy mąkę z zaczynem,
sprawdzamy czy ciasto jest zbyt suche lub zbyt wilgotne i w miarę konieczności
dodajemy wody lub mąkę.
Wyrabiamy
ciasto aż będzie elastyczne, około 10 minut. Wkładamy do miski i odstawiamy
ciasto do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.
Wyciskamy
z ciasta powietrze, wykładamy ciastem blachę i odstawiamy do ponownego
wyrośnięcia.
Gdy
ciasto wyrośnie drugi raz, wygniatamy w cieście palcami dziurki. Skrapiamy ciasto lekko oliwą i posypujemy całość igłami
rozmarynu i grubą solą morską.
Pieczemy
30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.