kurczak po myśliwsku - chicken cacciatore




Kurczak po myśliwsku to potrawa jesienna. Pyszne danie  na zimne, ponure dni. Aromatyczny i wyrazisty sos z pieczarkami i papryką. Potrawa prosta, smaczna i rozgrzewająca.

Kilka składników tworzy piękne  i sycące danie. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki miały okazję się rozwinąć.

xx


na 6-8 porcji
Składniki:

10 podudzi z kurczaka lub 1 kurczak pokrojony na kawałki
sól i pieprz
czosnek
1 czerwona cebula
2 zielone papryki
250 g pieczarek
4 pomidory
1 mała puszka przecieru pomidorowego
oregano, bazylia, tymianek
sól i pieprz
olej


Wykonanie:

Doprawiamy kurczaka solą i pieprzem. Układamy w brytfannie, obkładamy dookoła czosnkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

Cebule kroimy w grubą kostkę. Paprykę kroimy na kawałki 2x2cm. Pieczarki myjemy i w zależności od rozmiaru, zostawiamy jakie są lub kroimy na pół lub ćwiartki. Pomidory kroimy w kostkę.

W płaskim rondlu podsmażamy cebulę w 2 łyżkach oleju. Dodajemy do cebuli paprykę, pieczarki i pomidory. Doprawiamy wszystko pieprzem i solą oraz ziołami: 2 łyżeczkami oregano i 1 łyżeczką tymianku. Przecier pomidorowy rozpuszczamy w ½ szklanki wody i wlewamy do warzyw. Dodajemy gałązkę bazylii.

Dusimy warzywa na małym ogniu aż będą miękkie.

Po upieczeniu kurczaka  dodajemy go do rondla z sosem i podgrzewamy na małym ogniu aż smaki się połączą, około 15 minut.

Podajemy z makaronem, np. świderkami.