Kurczak po myśliwsku to potrawa jesienna. Pyszne danie na zimne, ponure dni. Aromatyczny i wyrazisty sos z pieczarkami i papryką. Potrawa prosta, smaczna i rozgrzewająca.
Kilka składników tworzy piękne i sycące danie. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki miały okazję
się rozwinąć.
xx
na
6-8 porcji
Składniki:
10 podudzi z kurczaka lub 1 kurczak pokrojony na kawałki
sól i pieprz
czosnek
1 czerwona cebula
2 zielone papryki
250 g pieczarek
4 pomidory
1 mała puszka przecieru pomidorowego
oregano, bazylia, tymianek
sól i pieprz
olej
Wykonanie:
Doprawiamy
kurczaka solą i pieprzem. Układamy w brytfannie, obkładamy dookoła czosnkiem i
pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Cebule kroimy w grubą kostkę. Paprykę kroimy
na kawałki 2x2cm. Pieczarki myjemy i w zależności od rozmiaru, zostawiamy jakie
są lub kroimy na pół lub ćwiartki. Pomidory kroimy w kostkę.
W płaskim rondlu podsmażamy cebulę w 2 łyżkach
oleju. Dodajemy do cebuli paprykę, pieczarki i pomidory. Doprawiamy wszystko
pieprzem i solą oraz ziołami: 2 łyżeczkami oregano i 1 łyżeczką tymianku.
Przecier pomidorowy rozpuszczamy w ½ szklanki wody i wlewamy do warzyw.
Dodajemy gałązkę bazylii.
Dusimy warzywa na małym ogniu aż będą miękkie.
Po upieczeniu kurczaka dodajemy go do rondla z sosem i podgrzewamy na
małym ogniu aż smaki się połączą, około 15 minut.
Podajemy z makaronem, np. świderkami.