Włoski chlebek focaccia w Prowansji znany jest jako fougasse (fugas). Od focaccii odróżnia go to, że zawsze jest formowany w kształt przypominający roślinę, na przykład liść lub kłos.
Zawsze mnie zachwycały wystawione w oknach prowansalskich piekarni fugasy o roślinnych kształtach. Nie wspomnę o bagietkach w
kształcie kłosa pszenicy, tzw. chleb epi, o którym pisałam wiosną.
Dzisiaj przygotowałam fugas w
kształcie liścia z cukinią, tymiankiem i parmezanem. Doskonałość.
Możemy go też upiec w wersji podstawowej, bez dodatków. Polecam.
Możemy go też upiec w wersji podstawowej, bez dodatków. Polecam.
xx
1
fugas o długości 60 cm
Składniki:
1 opakowanie
suchych drożdży
1 szczypta
cukru
¾ szklanki
wody
0,5 kg mąki
pszennej typ 550
1 łyżeczka
soli
oliwa z
oliwek
1 mała cukinia
pokrojona w plasterki
parmezan pokrojony
w wiórki
1 gałązka tymianku
oliwa z
oliwek
pieprz
sól
grubozianista
Wykonanie:
Rozpuszczamy
drożdże w ¾ szklanki wody i dodajemy cukier. Odstawiamy na 15 minut aby drożdże
zaczęły pracować.
Gdy
drożdże zaczęły się pienić dodajemy mąkę i sól. Mieszamy mąkę z zaczynem,
sprawdzamy czy ciasto jest zbyt suche lub zbyt wilgotne i w miarę konieczności
dodajemy wody lub mąkę.
Wyrabiamy
ciasto aż będzie elastyczne, około 10 minut. Wkładamy do miski i odstawiamy
ciasto do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.
Wyciskamy
z ciasta powietrze, wykładamy ciasto na blachę, formujemy w kształt owalu, po czym
ostrym nożem robimy nacięcia: jedno długie po środku i 3. ukośne po bokach. Rozciągamy ciasto aby powiększyć nacięcia, przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Gdy
ciasto wyrośnie drugi raz, rozkładamy na cieście plasterki cukinii i posypujemy parmezanem. Skrapiamy ciasto lekko oliwą
i dodajemy listki tymianku, pieprzymy i oprószamy grubą solą morską.