prowansalski chlebek z cukinią i parmezanem - fougasse - provencal pizza bread with zucchini and parmesan



Włoski chlebek focaccia w Prowansji znany jest jako fougasse (fugas). Od focaccii odróżnia go to, że zawsze jest formowany w kształt przypominający roślinę, na przykład liść lub kłos.

Zawsze mnie zachwycały wystawione w oknach prowansalskich piekarni fugasy o roślinnych kształtach. Nie wspomnę o bagietkach w kształcie kłosa pszenicy, tzw. chleb epi, o którym pisałam wiosną.

Dzisiaj przygotowałam fugas w kształcie liścia z cukinią, tymiankiem i parmezanem. Doskonałość. 

Możemy go też upiec w wersji podstawowej,  bez dodatków. Polecam.

xx


1 fugas o długości 60 cm
Składniki:

1 opakowanie suchych drożdży
1 szczypta cukru
¾ szklanki wody
0,5 kg mąki pszennej typ 550
1 łyżeczka soli
oliwa z oliwek

1 mała cukinia pokrojona w plasterki
parmezan pokrojony w wiórki
1 gałązka tymianku
oliwa z oliwek
pieprz
sól grubozianista


Wykonanie:

Rozpuszczamy drożdże w ¾ szklanki wody i dodajemy cukier. Odstawiamy na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować.

Gdy drożdże zaczęły się pienić dodajemy mąkę i sól. Mieszamy mąkę z zaczynem, sprawdzamy czy ciasto jest zbyt suche lub zbyt wilgotne i w miarę konieczności dodajemy wody lub mąkę.

Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne, około 10 minut. Wkładamy do miski i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.

Wyciskamy z ciasta powietrze, wykładamy ciasto na  blachę, formujemy w kształt owalu, po czym ostrym nożem robimy nacięcia: jedno długie po środku i 3. ukośne po bokach. Rozciągamy ciasto aby powiększyć nacięcia, przykrywamy  i  odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie drugi raz, rozkładamy na cieście plasterki cukinii i posypujemy parmezanem. Skrapiamy  ciasto lekko oliwą i dodajemy listki tymianku, pieprzymy i oprószamy grubą solą morską.

Pieczemy 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.