tarta śliwkowa z kremem z mascarpone i tymiankiem - plum tart with thyme flavored mascarpone cream



Moja siostra miała  urodziny. Jej  nastoletni syn, który mieszka u mnie (chodzi w Gdyni do szkoły) wymyślił, że może przygotowałby coś dla swojej mamy w prezencie.

Więc zrobiliśmy, a właściwie zrobił mój siostrzeniec pod moim nadzorem, tę oto tartę ze śliwkami w kremie z mascarpone z cytryną i tymiankiem.

Pyszna.

xx


Na tartę o średnicy 24 cm
Składniki:

 kruche ciasto
2 szklanki mąki
½ kostki masła pokrojonego na kawałki
szczypta soli
1 łyżeczka cukru pudru
1 jajko

1 kg śliwek

krem
2 jajka
250 g mascarpone
150 g twarożku
½ szklanki cukru
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 łyżka listków tymianku
skórka i sok z jednej cytryny

Wykonanie:

W mikserze wyrabiamy masło z mąką, cukrem i solą. Dodajemy jajko miksujemy aż ciasto zbierze się kulę. Formujemy ciasto w dysk i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło przez minimum 30 minut.

Ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy do ok. 3 mm grubości i wykładamy nim formę do tarty. Wykładamy ciasto papierem do pieczenia, na który wykładamy obciążniki (ja używam do tego ziarna grochu) i pieczemy przez 20 minut aby ciasto podpiec.

W międzyczasie śliwki kroimy w plasterki. Przygotowujemy krem: w mikserze miksujemy jajka, cukier, mascarpone, makę ziemniaczaną, twarożek oraz skórkę i sok z cytryny. Dodajemy listki tymianku i mieszamy dokładnie.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika i usuwamy papier z obciążnikami. Na kruche ciasto wykładamy koncentrycznie, nakładające się na siebie plasterki śliwek. Na śliwki wylewamy masę serową. Ser oprószamy dodatkowo listkami tymianku.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.