suflet z sera z pesto bazyliowym i cukinią - cottage cheese souffle with basil pesto and zucchini





Powiedzmy, że to placki z cukinii w wersji pieczonej. Postanowiłam zrobić suflety z twarogu z pesto i cukinią.

Bardzo chciałam, aby miały zielony kolor i bazyliowy aromat. Wzbogaciłam mieszankę startą cukinią i szpinakiem. Zwieńczone zostały cierpkimi pomidorkami koktajlowymi.

Super proste i super smaczne.

xx


Na  6  porcji  - pieczemy w ramekinkach lub foremkach na mufiny

Składniki:

1 kostka twarogu
2 łyżki gotowego pesto
2 łyżki startego parmezanu
2 jajka
2 łyżki mąki
sól i pieprz
1 cukinia
1 garść szpinaku
małe pomidorki koktajlowe 18 sztuk


Wykonanie:

Cukinie myjemy i ścieramy na tarce. Twaróg rozdrabniamy, najlepiej przecisnąć go przez praskę.

W misce  mieszamy 2 jajka z twarogiem, parmezanem, pesto, solą i pieprzem. Dodajemy do masy mąkę, cukinię i szpinak.

Przekładamy masę do kokilek do ¾ wysokości. Na masie układamy po 3 pomidorki.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Podajemy  jako dodatek do kurczaka lub z sałatą.