Powiedzmy,
że to placki z cukinii w wersji pieczonej. Postanowiłam zrobić suflety z
twarogu z pesto i cukinią.
Bardzo
chciałam, aby miały zielony kolor i bazyliowy aromat. Wzbogaciłam mieszankę
startą cukinią i szpinakiem. Zwieńczone zostały cierpkimi pomidorkami koktajlowymi.
Super proste i super smaczne.
xx
Na 6 porcji -
pieczemy w ramekinkach lub foremkach na mufiny
Składniki:
1 kostka twarogu
2 łyżki gotowego pesto
2 łyżki startego parmezanu
2 jajka
2 łyżki mąki
sól i pieprz
1 cukinia
1 garść szpinaku
małe pomidorki koktajlowe 18 sztuk
Wykonanie:
Cukinie myjemy i ścieramy na tarce. Twaróg
rozdrabniamy, najlepiej przecisnąć go przez praskę.
W misce mieszamy 2 jajka z twarogiem, parmezanem, pesto,
solą i pieprzem. Dodajemy do masy mąkę, cukinię i szpinak.
Przekładamy masę do kokilek do ¾ wysokości. Na
masie układamy po 3 pomidorki.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Podajemy jako dodatek do kurczaka lub z sałatą.