Bardzo lubię robić ten omlet. Piękny
rulon z jajek przyprawiony do smaku sosem sojowym. Możemy go spotkać w barach sushi.
Można ten omlet pokroić na kawałki i zawinąć w paseczki wodorostów nori i mamy sushi. Mozemy podać go w zupie dashi.
Jest z nim zabawa i to w pozytywnym znaczeniu tego słowa. Smażymy część
jajek tak jak naleśnik, po czym zwijamy w rulon i zostawiamy na patelni, a następnie dolewamy jajka, podsmażamy chwilę i powiększamy rulon.
Otrzymujemy pyszny i soczysty omlet.
Otrzymujemy pyszny i soczysty omlet.
xx
Proporcja
na 1 osobę
Składniki:
2 jajka
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju do smażenia
do podania:
olej sezamowy
rzodkiewki
szczypiorek
sałata
pieprz
pieprz
Wykonanie:
Na
dużą patelnię wlewamy olej, rozprowadzamy go po patelni aby pokryć dno.
Jajka
rozbijamy do miski, dodajemy sos sojowy i ubijamy, aby wszystko dobrze wymieszać.
Wlewamy
na patelnię około jednej trzeciej lub połowę mieszanki jajek. Rozprowadzamy
jajka po powierzchni, kiedy się zetną, zwijamy je łopatką w rulon. Odsuwamy
rulon na bok i dolewamy na patelnię kolejną porcję jajek, jak się jajka zetną, zwijamy
omlet w rulon wokół tego na patelni. Powtarzamy z pozostałymi jajkami.
Kroimy
omlet na 4 części, układamy na sałacie, posypujemy plasterkami rzodkiewki i
posiekanym szczypiorkiem i pieprzem. Skrapiamy całość ciemnym olejem sezamowym.