Jeszcze jedna zupa krem. Tym razem zupa
krem z kurek, ale podana w nowoczesny sposób.
Mianowicie jako cappuccino z
kurek. Cappuccino z kurek to absolutny klasyk.
Ja podałam moje cappuccino w szklankach,
aby móc zaprezentować piękny kolor zupy, ale równie dobrze prezentuje się w
filiżankach.
Dla ułatwienia też możemy nie dodawać na wierzch mleka a bitą śmietanę.
xx
Na
6-8 porcji
Składniki:
1 marchewka
1 pietruszka
por, biała część
1 duży ziemniak
sól i pieprz
1/2 litra wody
200 g kurek
2 gałązki tymianku
2 szklanki mleka
10 plastrów suszonych borowików
|
Wykonanie:
|
Do
garnka wkładamy marchewkę, pietruszkę i por pokrojone na kawałki. Zalewamy wodą
i zagotowujemy. Dodajemy do zupy ziemniak obrany i pokrojony w małą kostkę. Doprawiamy
zupę pieprzem i solą i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.
Następnie
dokładamy do zupy umyte kurki i tymianek. Gotujemy następne 10 minut aż
warzywa będą miękkie.
|
Przekładamy
zupę do blendera, miksujemy aż będzie gładka. Przecieramy ją przez sito.
Sprawdzamy gęstość, jeżeli jest zbyt gęsta dolewamy przegotowaną wodę.
2
plastry grzybów mielimy w młynku lub ucieramy w moździerzu na proszek.
Zagotowujemy
mleko wraz z 8 plastrami borowików. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut ,
doprawiamy pieprzem i solą. Wyjmujemy grzyby z mleka i ubijamy mleko tak aby
uzyskać dużo piany. Ewentualnie ubijamy śmietanę.
Do
szklaneczek lub filiżanek nalewamy zupę a na wierzchu umieszczamy pianę.
Posypujemy pianę proszkiem grzybowym.
|