zupa cappuccino z kurek - cappuccino chanterelle soup



Jeszcze jedna zupa krem. Tym razem zupa krem z kurek, ale podana w nowoczesny sposób. 

Mianowicie jako cappuccino z kurek. Cappuccino z kurek to absolutny klasyk.

Ja podałam moje cappuccino w szklankach, aby móc zaprezentować piękny kolor zupy, ale równie dobrze prezentuje się w filiżankach.

Dla ułatwienia też możemy nie dodawać na wierzch mleka a bitą śmietanę.

xx























Na 6-8 porcji

Składniki:

1 marchewka
1 pietruszka
por, biała część
1 duży ziemniak
sól i pieprz
1/2 litra wody
200 g kurek
2 gałązki tymianku

2 szklanki mleka
10 plastrów suszonych borowików


Wykonanie:

Do garnka wkładamy marchewkę, pietruszkę i por pokrojone na kawałki. Zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy do zupy ziemniak obrany i pokrojony w małą kostkę. Doprawiamy zupę pieprzem i solą i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.

Następnie dokładamy do zupy umyte kurki i tymianek. Gotujemy następne 10 minut aż warzywa będą miękkie.

Przekładamy zupę do blendera, miksujemy aż będzie gładka. Przecieramy ją przez sito. Sprawdzamy gęstość, jeżeli jest zbyt gęsta dolewamy przegotowaną wodę.

2 plastry grzybów mielimy w młynku lub ucieramy w moździerzu na proszek.

Zagotowujemy mleko wraz z 8 plastrami borowików. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut , doprawiamy pieprzem i solą. Wyjmujemy grzyby z mleka i ubijamy mleko tak aby uzyskać dużo piany. Ewentualnie ubijamy śmietanę.

Do szklaneczek lub filiżanek nalewamy zupę a na wierzchu umieszczamy pianę. Posypujemy pianę proszkiem grzybowym.