dyniowe blondies z białą czekoladą i żurawiną - pumpkin blondies with white chocolate and cranberries


Wilgotne i pachnące przyprawami, te dyniowe blondies szybko staną się Waszymi ulubionymi ciastkami.Pięknie się wpisują w jesienny zestaw wypieków. Mus z dyni sprawia, że ciasto jest bardzo wilgotne, biała czekolada dodaje słodyczy a żurawina kwaskowaty smak. 

Olej kokosowy to moje najnowsze odkrycie, używam go ostatnio do wszystkich wypieków. Nadaje deserom dodatkowy, lekko kokosowy smak. 

Polecam.

xx

1 ciasto o wymiarach 20X30
Składniki:

6 łyżek oleju kokosowego lub masła
1/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżka stewii
1 łyżeczka wanilii
1 jajko
1/2 szklanki puree z dyni
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1  łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki posiekanej białej czekolady 
½ szklanki posiekanych żurawin 


Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

W misce przesiewamy: mąkę, sodę i sól i przyprawy: cynamon, imbir i gałkę.

W osobnym naczyniu rozbijamy jajko, dodajemy puree z dyni, cukier, olej kokosowy i wanilię. Miksujemy - mokre składniki będą wyglądać jak majonez.

Dodajemy jajka do suchych składników i mieszamy bardzo delikatnie do ich połączenia.

Na koniec dodajemy do masy posiekaną białą czekoladę i żurawinę.

Przekładamy masę do formy do pieczenia wyłożonej pergaminem i pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.