sałata z gruszek pieczonych w soli z sosem z pleśniowego sera - salad of pears roasted in salt with blue cheese dressing


Od dawna chciałam upiec gruszki w soli. Znam przepis od dawna ale jakoś się nie składało. Znalazłam przepis na upieczenie gruszek w soli w książce Nancy Oakes i Pameli Mazzola z restauracji Boulevard w San Francisco.

Przepis wyglądał bardzo zachęcająco. Przyznam się, że się nie pomyliłam. Gruszki wychodzą wyjątkowo kremowe, mają mocno skoncentrowany smak. Po prostu pycha.

Zestawiłam gruszki tradycyjnie z sosem z sera pleśniowego z dodatkiem prażonych orzechów laskowych. Genialne zestawienie.

xx

Proporcja na 4 osoby
Składniki:

4 gruszki
½ kg soli drobnoziarnistej

2 garście szpinaku
2 garście sałaty dębolistnej
2 cykorie

½ szklanki orzechów laskowych
1 łyżka oleju z orzechów laskowych
1 łyżka oleju rzepakowego
1 czerwona cebula
2 łyżki octu z czerwonego wina
4 łyżki jogurtu
sól i pieprz
1 szklanka sera pleśniowego, pokrojonego na kawałki


Wykonanie:

Dno naczynia żaroodpornego wysypujemy solą. Na wierzchu układamy gruszki, obsypujemy solą, tak aby gruszki były całkowicie nią pokryte. Pieczemy gruszki w soli w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Studzimy gruszki. Oczyszczamy je z soli, obieramy ze skórki i kroimy w ósemki.

Równolegle z gruszkami pieczemy w piekarniku orzechy laskowe. Gdy poczujemy zapach orzechów, wyjmujemy je z piekarnika. Studzimy lekko a następnie przekładamy na ręcznik papierowy i pocieramy w ręczniku o siebie, aby usunąć skórki.

W międzyczasie przygotowujemy sos: czerwoną cebulę kroimy w cienkie plasterki, przekładamy cebulę do miseczki i zalewamy octem z czerwonego wina. Pozostawiamy na 5 minut aby cebula zmiękła. 

Do cebuli dodajemy ser pleśniowy, posiekane orzechy laskowe, sól i pieprz, olej i jogurt. Mieszamy wszystkie składniki bardzo dokładnie.

Sałatę, szpinak i cykorię rozkładamy na talerzach. Na wierzchu układamy po 8 kawałków gruszki. Całość polewamy sosem.