Ugotowałam zupę z cukinii. Dietetyczną,
delikatną, w pięknym kolorze głębokiej zieleni. Pachnącą aromatem czosnku i świeżych
ziół. Pycha.
Następnego dnia ugotowałam zupę pomidorową pachnącą czosnkiem i bazylią z ugotowanymi w zupie pomidorkami cherry.
I w tym momencie olśniło mnie, przecież
te dwie zupy będą do siebie idealnie pasować.
A dlaczego mam podać tylko jedną
zupę. Przecież ja uwielbiam łączyć dwie zupy na raz: była zupa marchewkowo-groszkowa, była zupa paprykowa w dwóch kolorach i smakach. Była też zupa trójwarstwowa.
Dzisiaj przyszła więc kolej na
połączenie w jednym talerzu zupy z cukinii i zupy pomidorowej.
Piękne i pyszne połączenie.
xx
Na ok. 8 porcji
Składniki:
zupa z cukinii
2 cukinie pokrojone na kawałki
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku
¼ szklanki szczypioru
1 gałązka tymianku
½ paczki świeżego
szpinaku
sól i pieprz
½ pęczka koperku
½ pęczka pietruszki
zupa pomidorowa
1 puszka pomidorów pelati
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
szczypta brązowego cukru
2 gałązki bazylii
1 szklanka pomidorów koktajlowych
do podania mozzarella i oliwa
Wykonanie:
zupa
z cukinii
W
garnku, w łyżce oleju podsmażamy czosnek, dodajemy gałązkę tymianku i cukinie
pokrojone w kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy warzywa gorącą wodą i
gotujemy ok. 10 minut, aż cukinia zmięknie. Zdejmujemy z ognia, i dodajemy do
zupy szpinak, szczypior, koper i pietruszkę.
Zupę studzimy lekko i miksujemy w
blenderze. Następnie przecieramy ją przez gęste sito. Sprawdzamy gęstość zupy.
Można podawać ciepłą, w temperaturze
pokojowej lub jako chłodnik. Ja podałam ją ciepłą z kawałkami cukinii
podgrzanymi w zupie.
Połączyłam tę zupę w
jednym talerzu z zupą pomidorową. Wszystko posypałam kawałeczkami pokruszonej
mozzarelli.
zupa
pomidorowa
W
garnku, w łyżce oleju podsmażamy czosnek, dodajemy pomidory pelati i bazylię.
Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy warzywa gorącą wodą i gotujemy ok. 10 minut.
Zupę studzimy lekko i miksujemy w
blenderze. Następnie przecieramy ją przez gęste sito. Sprawdzamy gęstość zupy.
Wlewamy zupę z powrotem do garnka, dodajemy listki bazylii i pomidrki
koktajlowe i gotujemy przez 15 minut.
Można podawać ciepłą, w temperaturze
pokojowej lub jako chłodnik. Ja podałam ją ciepłą w jednym talerzu z zupą z
cukinii, posypaną kawałkami mozzarelli i skropioną oliwą.