granola z otrębów owsianych - oatbran granola


Domowej roboty granola z otrębów owsianych. Uwielbiam otręby owsiane, a najbardziej smakują mi zwykłe otręby z solą i zalane wrzątkiem. Najprostsze co może być.

Jednak do moich jabłek śniadaniowych z wczorajszego wpisu postanowiłam zrobić w otrębów granolę. Granolę doprawiłam skórką z cytryny i olejem z orzechów laskowych, ale równie dobrze sprawdzi się skorka pomarańczowa, olej rzepakowy i miód.

Można podać granolę samą, ale można ją też wzbogacić o orzechy i suszone owoce.

xx

3 szklanki granoli
Składniki:

2 szklanki otrębów owsianych
skórka z 2 cytryn
1 łyżka oleju z orzechów laskowych
1 łyżka stewii
1 łyżeczka soli

dodatki
2 łyżki żurawiny
2 łyżki rodzynków
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki uprażonych i posiekanych orzechów laskowych

Wykonanie:

Mieszamy ze sobą otręby owsiane, skórkę cytrynową, olej, sól i stewię. Rozkładamy otręby na blasze i pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Po ostudzeniu dodajemy do granoli posiekaną żurawinę, rodzynki, pestki dyni i ziarna słonecznika. Dodajemy też uprażone, obrane ze skórki orzechy laskowe.

Podajemy z twarożkiem lub jogurtem.