Domowej roboty granola z otrębów
owsianych. Uwielbiam otręby owsiane, a najbardziej smakują mi zwykłe otręby z
solą i zalane wrzątkiem. Najprostsze co może być.
Jednak do moich jabłek śniadaniowych z
wczorajszego wpisu postanowiłam zrobić w otrębów granolę. Granolę doprawiłam
skórką z cytryny i olejem z orzechów laskowych, ale równie dobrze sprawdzi się skorka
pomarańczowa, olej rzepakowy i miód.
Można podać granolę samą, ale można ją też wzbogacić o orzechy i suszone owoce.
xx
3
szklanki granoli
Składniki:
2
szklanki otrębów owsianych
skórka z
2 cytryn
1 łyżka
oleju z orzechów laskowych
1 łyżka
stewii
1 łyżeczka
soli
dodatki
2 łyżki
żurawiny
2 łyżki
rodzynków
2 łyżki
pestek dyni
2 łyżki ziaren
słonecznika
2 łyżki
uprażonych i posiekanych orzechów laskowych
Wykonanie:
Mieszamy ze sobą otręby owsiane, skórkę cytrynową,
olej, sól i stewię. Rozkładamy otręby na blasze i pieczemy przez 20 minut w
piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Po ostudzeniu dodajemy do granoli posiekaną
żurawinę, rodzynki, pestki dyni i ziarna słonecznika. Dodajemy też uprażone,
obrane ze skórki orzechy laskowe.
Podajemy z twarożkiem lub jogurtem.