pieczone jabłka z owsianą granolą - baked apples with oatmeal granola


A co byście powiedzieli na takie śniadanie? Jabłka w karmelu, granola i jogurt?

Upiekłam jabłka w bardzo zabawnej postaci: jabłka wydrążyłam, pokroiłam w krążki i upiekłam je w kokilkach w karmelu z dodatkiem skórki pomarańczowej. Miały być na deser, ale ostateczie okazały się idealne na śniadanie.

Proponuję upiec jabłka wieczorem, a rano tylko podgrzać. Fantastyczne połączenie faktur: gładkich jabłek, chrupiącej granoli i kwaśnego, kremowego jogurtu.

xx


na 4 do 6 osób
Składniki:

pieczone jabłka
8 małych jabłek
8 łyżeczek cukru demerara
sok z połowy cytryny
skórka z jednej pomarańczy
szczypta soli
1 łyżka masła

do podania
granola z otrębów owsianych
jogurt naturalny typu greckiego


Wykonanie:

Obieramy jabłka ze skórki a następnie wycinamy z nich gniazda nasienne. Przekładamy jabłka do miski z wodą zakwaszoną sokiem z cytryny. Następnie kroimy jabłka na szatkownicy w plasterki o grubości 3 mm. Osuszamy jabłka i doprawiamy je skórką pomarańczową, cukrem i solą.

Układamy plasterki warstwami w kokilkach aż po sam brzeg. Na każdym jabłku kładziemy kawałeczek masła.

Pieczemy jabłka przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Podajemy z granolą i z jogurtem polanym sosem z pomarańczy.