Dzisiaj przedstawiam mój ulubiony sposób
na surówkę z marchwi: marchewka z sosem keczupowo-majonezowym.
Niezwykle prosta. Doprawienie marchwi
sosem na bazie ostrego keczupu dodaje surówce wspaniałego, lekko winnego smaku.
Po prostu pycha.
xx
Proporcja
na 4 osoby
Składniki:
8 dużych marchewek
sok z cytryny
sól i pieprz
1 łyżka oleju
sos
1/4 szklanki ostrego keczupu
¼ szklanki majonezu
sól i pieprz
sałata lodowa
rukola
mikro botwinka (opcjonalnie)
zielona pietruszka
Wykonanie:
Marchew ścieramy na tarce na długie paski.
Marchewkę doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem, solą i olejem.
W małej miseczce łączymy keczup z majonezem.
Miseczki lub talerze wykładamy liśćmi sałaty lodowej i rukoli.
Na środku układamy marchew, posypujemy ją posiekaną pietruszką i po wierzchu polewamy sosem keczupowym.