delikatna tarta jabłkowa na sposób prawie tatin - delicate apple tart mode semi tatin



Delikatna tarta na sposób tatin, ale pieczona pod obciążeniem. Do góry nogami dopiekam ją tylko na koniec aby ciasto zrobiło się chrupiące.

Wymyśliłam też swój sposób na plasterki jabłka. Nie przekrajam jabłek na pół a wycinam z nich gniazda nasienne i tnę jabłka na cienkie plasterki. Wygląda to bardzo ładnie.

Podajemy tartę ciepłą z lodami waniliowymi lub śmietaną francuską.

xx


jedna tarta o średnicy 24 cm
Składniki:

ciasto francuskie

2 kg małych jabłek  
2 łyżki cukru
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1 łyżka masła


Wykonanie:

Z jabłek wycinamy gniazda nasienne ale pozostawiamy skórkę. Przekładamy jabłka do miski z wodą zakwaszoną sokiem z cytryny. Następnie kroimy jabłka na szatkownicy w plasterki o grubości 3 mm.

Ciasto francuskie rozwałkowujemy lekko, wycinamy z ciasta koło o średnicy 24 cm. Kładziemy ciasto na samo dno formy do tarty przykryte pergaminem.

Plasterki jabłka osuszamy lekko, doprawiamy je cukrem, cynamonem i roztopionym masłem.

Układamy jabłka koncentrycznie na cieście, tak aby plasterki zachodziły na siebie, do wykorzystania wszystkich jabłek. Przykrywamy jabłka pergaminem a na wierzchu ciasto przyciskamy inną formą do tarty, wstawiamy do niej też ciężkie naczynie (ja przyciskam wszystko żeliwną patelnią).

Pieczemy 30 minut pod obciążeniem, w temperaturze 180 stopni, aż jabłka będą lekko złote.

Zdejmujemy z tarty obciążenie a następnie przewracamy tartę do góry nogami i dopiekamy przez 15 minut.