papryka nadziewana serem - cottage cheese stuffed peppers




To jest mój ulubiony sposób na paprykę. Papryka opieczona i nadziana serem i następnie upieczona jeszcze raz.

Wspaniała, gładka i jędrna papryka z wędzonym smakiem, a wewnątrz delikatny suflet z twarogu.

Kto tego nie jadł, nie wie co stracił.

xx

Na 6 osób

Składniki:

6 czerwonych małych papryk

250 g twarogu
1 szklanka startego parmezanu
1 jajko
sól i pieprz

wędzona hiszpańska papryka

Wykonanie:

Pieczemy w piekarniku papryki aż na skórce pojawią się ciemne plamy. Przekładamy paprykę do miski albo foliowego worka, dzięki temu łatwiej będzie można zdjąć z papryki skórkę. Po chwili odkrywamy papryki, oczyszczamy je i zdejmujemy skórkę. Usuwamy delikatnie pestki z wnętrza papryki, zostawiamy ogonki.

Twaróg rozdrabniamy i mieszamy z parmezanem i jajkiem. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Nadziewamy masą serową papryki. Starajmy się odtworzyć pierwotny kształt papryk. Jeżeli odpadły ogonki, umieśćmy je we właściwym miejscu.

Układamy papryki w naczyniu do pieczenia. Posypujemy wędzoną papryką, doprawiamy solą i pieprzem.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Podajemy z sałatą, szczypiorkiem i pietruszką oraz majonezem paprykowym.