To jest mój ulubiony
sposób na paprykę. Papryka opieczona i nadziana serem i następnie upieczona jeszcze
raz.
Wspaniała, gładka i jędrna papryka
z wędzonym smakiem, a wewnątrz delikatny suflet z twarogu.
Kto tego nie jadł, nie wie
co stracił.
xx
Na 6 osób
Składniki:
6 czerwonych małych papryk
250 g twarogu
1 szklanka startego parmezanu
1 jajko
sól i pieprz
wędzona hiszpańska papryka
Wykonanie:
Pieczemy w piekarniku
papryki aż na skórce pojawią się ciemne plamy. Przekładamy paprykę do miski
albo foliowego worka, dzięki temu łatwiej będzie można zdjąć z papryki skórkę.
Po chwili odkrywamy papryki, oczyszczamy je i zdejmujemy skórkę. Usuwamy
delikatnie pestki z wnętrza papryki, zostawiamy ogonki.
Twaróg rozdrabniamy i
mieszamy z parmezanem i jajkiem. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Nadziewamy masą serową
papryki. Starajmy się odtworzyć pierwotny kształt papryk. Jeżeli odpadły ogonki,
umieśćmy je we właściwym miejscu.
Układamy papryki w naczyniu
do pieczenia. Posypujemy wędzoną papryką, doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczemy w temperaturze
180 stopni przez 30 minut.
Podajemy z sałatą,
szczypiorkiem i pietruszką oraz majonezem paprykowym.