sałatka z łososiem i melonem - cantaloupe and salmon salad




Poczujmy jeszcze trochę lata. Przygotowałam dzisiaj świetną sałatkę z łososia z melonem. 

Piękne kolory i kontrast chrupkich sałat i warzyw z jedwabistym łososiem i słodkim melonem.
Podajemy tę sałatę w miseczkach zrobionych z liści sałaty lodowej. Jest to bardzo eleganckie i łatwe do zrobienia danie.

xx









Proporcja na 4 osoby

Składniki:

8 plastrów łososia wędzonego
½ melona cantalupa (pomarańczowy)
½ melona honeydew (zielonego)
1 czerwona cebula
8 rzodkiewek
sałata lodowa
garść rukoli
garść mikro botwinki (opcjonalnie)
listki pietruszki
sok z cytryny
sól i pieprz
1 łyżka oliwy

garść pietruszki
sok z cytryny
1 łyżeczka miodu
sól i pieprz
1 łyżka oliwy


Wykonanie:

Plastry łososia kroimy w paseczki. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Rzodkiewki kroimy w plasterki.

Z melona wykrajamy kulki (jeżeli nie mamy tzw. melon baller możemy pokroić melon w kostkę).

Z sałaty lodowej zdejmujemy zewnętrzne liście, tak aby móc utworzyć z nich 4 miseczki. Najłatwiej robi się to tak: uderzamy sałatą (od strony głąba) mocno w blat - dzięki temu możemy wyjąć głąb w całości, a następnie podkładamy sałatę pod bieżącą wodę od strony głąba, siła wody pozwoli usunąć nam liście w całości.Pozostałe liście szatkujemy.

Przygotowujemy sos z pietruszki: ucieramy pietruszkę, z cytryną, miodem, oliwą solą i pieprzem na gładki sos w moździerzu lub blenderem.

Mieszamy poszatkowaną sałatę lodową z rukolą, botwinką, rzodkiewką, cebulą i pietruszką. Dodajemy łososia i kulki z melona. Doprawiamy całość solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny i oliwą.

Na talerzach wykładamy ‘miseczki’ z liści, do środka wkładamy sałatkę, całość skrapiamy sosem z pietruszki.