Poczujmy jeszcze trochę lata.
Przygotowałam dzisiaj świetną sałatkę z łososia z melonem.
Piękne kolory i
kontrast chrupkich sałat i warzyw z jedwabistym łososiem i słodkim melonem.
Podajemy tę sałatę w miseczkach
zrobionych z liści sałaty lodowej. Jest to bardzo eleganckie i łatwe do
zrobienia danie.
xx
Proporcja
na 4 osoby
Składniki:
8 plastrów łososia wędzonego
½ melona cantalupa (pomarańczowy)
½ melona honeydew (zielonego)
1 czerwona cebula
8 rzodkiewek
sałata lodowa
garść rukoli
garść mikro botwinki (opcjonalnie)
listki pietruszki
sok z cytryny
sól i pieprz
1 łyżka oliwy
garść pietruszki
sok z cytryny
1 łyżeczka miodu
sól i pieprz
1 łyżka oliwy
Wykonanie:
Plastry łososia kroimy w paseczki. Czerwoną
cebulę kroimy w piórka. Rzodkiewki kroimy w plasterki.
Z melona wykrajamy kulki (jeżeli nie mamy tzw.
melon baller możemy pokroić melon w kostkę).
Z sałaty lodowej zdejmujemy zewnętrzne liście,
tak aby móc utworzyć z nich 4 miseczki. Najłatwiej robi się to tak: uderzamy
sałatą (od strony głąba) mocno w blat - dzięki temu możemy wyjąć głąb w
całości, a następnie podkładamy sałatę pod bieżącą wodę od strony głąba, siła
wody pozwoli usunąć nam liście w całości.Pozostałe liście szatkujemy.
Przygotowujemy sos z pietruszki: ucieramy
pietruszkę, z cytryną, miodem, oliwą solą i pieprzem na gładki sos w moździerzu
lub blenderem.
Mieszamy poszatkowaną sałatę lodową z rukolą, botwinką, rzodkiewką, cebulą i pietruszką. Dodajemy łososia i kulki z melona. Doprawiamy całość solą i
pieprzem oraz sokiem z cytryny i oliwą.
Na talerzach wykładamy ‘miseczki’ z liści, do
środka wkładamy sałatkę, całość skrapiamy sosem z pietruszki.