Nauczyłam się robić tę zupę od mamy
mojej koleżanki. Bardzo mi się posmakowało połączenie pieczarek i koperku. To
połączenie dodaje niesamowitej świeżości.
Jest to bardzo uniwersalna zupa. Można
dodać bulion warzywny i makaron, opuścić jogurt i mamy
danie w pełni wegańskie, Ja lubię tę zupę z bulionem z kurczaka, bo dzięki temu
uzyskujemy dodatkowy wymiar smaku.
xx
Na
6 do 8 porcji
Składniki:
por,
biała część
1
łyżka oleju
1
marchewka
1
pietruszka
kawałek
selera
sól
i pieprz
1/2
litra bulionu z kurczaka lub warzywnego
200
g dużych pieczarek posiekanych
2
gałązki tymianku
pęczek
świeżego kopru
1
cebula
1
łyżka oleju
sól i
pieprz
tymianek
malutkie
pieczarki
po
jednej łyżce jogurtu na porcję
|
Wykonanie:
|
Marchewkę,
pietruszkę i seler kroimy w kostkę. Por kroimy w plasterki. W garnku, w
jednej łyżce oleju podsmażamy por. Po chwili, gdy por zmięknie do garnka dodajemy
marchewkę, pietruszkę i seler pokrojone na kawałki.
Dusimy
warzywa chwilę po czym zalewamy je
bulionem i zagotowujemy. Dodajemy do
zupy pieczarki pokrojone na kawałki oraz tymianek. Doprawiamy zupę pieprzem i
solą i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.
|
Przekładamy
zupę do blendera, miksujemy aż będzie gładka. Sprawdzamy gęstość, jeżeli jest
zbyt gęsta dolewamy przegotowaną wodę. Dodajemy do zupy posiekany koper.
W
międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy do niego cebule pokrojoną w
kosteczkę oraz małe pieczarki. Podsmażamy, doprawiamy pieprzem, sola i
tymiankiem i dusimy pod przykryciem aż pieczarki zmiekną.
Do miseczek
nalewamy zupę, na wierzchu umieszczamy łyżkę jogurtu i dodajemy łyżkę
duszonych pieczarek.
|