ZUPA PIECZARKOWA - BUTTON MUSHROOM SOUP



Nauczyłam się robić tę zupę od mamy mojej koleżanki. Bardzo mi się posmakowało połączenie pieczarek i koperku. To połączenie dodaje niesamowitej świeżości.

Jest to bardzo uniwersalna zupa. Można dodać bulion warzywny i makaron, opuścić jogurt i mamy danie w pełni wegańskie, Ja lubię tę zupę z bulionem z kurczaka, bo dzięki temu uzyskujemy dodatkowy wymiar smaku.

xx






Na 6 do 8 porcji

Składniki:

por, biała część
1 łyżka oleju
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
sól i pieprz
1/2 litra bulionu z kurczaka lub warzywnego
200 g dużych pieczarek posiekanych
2 gałązki tymianku
pęczek świeżego kopru

1 cebula
1 łyżka oleju
sól i pieprz
tymianek
malutkie pieczarki
po jednej łyżce jogurtu na porcję


Wykonanie:

Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w kostkę. Por kroimy w plasterki. W garnku, w jednej łyżce oleju podsmażamy por. Po chwili, gdy por zmięknie do garnka dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler pokrojone na kawałki.

Dusimy warzywa chwilę  po czym zalewamy je bulionem  i zagotowujemy. Dodajemy do zupy pieczarki pokrojone na kawałki oraz tymianek. Doprawiamy zupę pieprzem i solą i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.

Przekładamy zupę do blendera, miksujemy aż będzie gładka. Sprawdzamy gęstość, jeżeli jest zbyt gęsta dolewamy przegotowaną wodę. Dodajemy do zupy posiekany koper.

W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy do niego cebule pokrojoną w kosteczkę oraz małe pieczarki. Podsmażamy, doprawiamy pieprzem, sola i tymiankiem i dusimy pod przykryciem aż pieczarki zmiekną.

Do miseczek nalewamy zupę, na wierzchu umieszczamy łyżkę jogurtu i dodajemy łyżkę duszonych pieczarek.