Robiłam już dla Was ciasto dyniowe według tego samego przepisu, tutaj.
Uformowałam je w kształt dyni. Mam nadzieję, że się podobało i smakowało. Pachniało mocno
cynamonem i śliwkami.
Przyznam się, że to ciasto, które Wam dzisiaj
przedstawiam zrobiłam wcześniej. Bardzo chciałam pokryć je lukrem żurawinowym.
Lukier wyszedł tak czerwony, ze uznałam, iż wyglądem bardziej pasuje do Bożego Narodzenia niż na jesień.
Więc oto i ono. Piękne, korzenno
owocowy tort dyniowy z owocami leśnymi i żurawiną.
xx
1 ciasto o średnicy 25 cm
Składniki:
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
½ łyżeczki sody
1 szklanka maślanki lub jogurtu
2 szklanki puree z dyni
3 jajka
1/2 szklanki cukru
½ szklanki oleju
1 łyżeczka wanilii
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki zmielonej gałki
muszkatołowej
1 szklanka żurawiny
¼ szklanki dżemu z owoców leśnych
½ kg cukru pudru
1/2 szklanki soku żurawinowego
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
W misce przesiewamy: mąkę, proszek do
pieczenia i sól i przyprawy: cynamon, imbir i gałkę.
W osobnym naczyniu rozbijamy jajka.
Dodajemy puree z dyni, cukier, olej, maślankę i wanilię. Miksujemy - mokre
składniki będą wyglądać jak majonez.
Dodajemy jajka do suchych składników i
mieszamy bardzo delikatnie do ich połączenia. Na koniec do ciasta dodajemy
żurawinę.
Przekładamy masę do tortownicy o
średnicy 25 cm.
Pieczemy w piekarniku przez 45 minut.
Po ostudzeniu ciasta, przekrajamy je
na 3 plastry. Smarujemy płaty ciasta dżemem z owoców leśnych i układamy jeden na drugim.