Omlet po włosku to frittata, po hiszpańsku - tortilla. Zasada jest
podobna, w tych wersjach omlet jest najpierw podsmażany a następnie pieczony.
Dzisiaj przyszła pora na hiszpańską tortillę z ziemniakami i
kiełbasą chorizo. Kiedy smażymy ziemniaki z chorizo, papryka zawarta w kiełbasie zabarwia
ziemniaki na piękny, pomarańczowy kolor.
Jest to fantastyczne danie, zarówno na późne śniadanie jak i na lunch.
Można je zrobić w jednej patelni, ja zrobiłam je jako indywidualne tortille w
małych naczyniach do zapiekania.
xx
Porcja na 4 osoby
Składniki:
4 jajka
sól i pieprz
tymianek
oliwa
4 ziemniaki
200 g hiszpańskiej kiełbasy chorizo
2 młode dymki
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
do podania
rukola
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do
180 st.C.
W misce rozbijamy jajka, sól i pieprz oraz dymkę i pietruszkę,
odstawiamy na bok.
W patelni z rączką, którą
można włożyć do piekarnika, rozgrzewamy oliwę, dodajemy ziemniaki obrane i
pokrojone w plastry o grubości pół centymetra.
Podsmażamy, aż ziemniaki zmiękną,
dodajemy chorizo pokrojone w plasterki i smażymy aż kiełbasa i ziemniaki będą
chrupiące.
Na ziemniaki i kiełbasę, równomiernie
rozłożone na patelni, wylewamy mieszaninę jajek i ziół, chwilę podsmażamy. Wstawiamy
patelnię do piekarnika i pieczemy 15 minut.
Podajemy na łożu z sałaty.