HISZPANSKA TORTILLA Z ZIEMNIAKAMI I CHORIZO - SPANISH TORTILLA WITH CHORIZO AND POTATOES


Omlet po włosku to frittata, po hiszpańsku - tortilla. Zasada jest podobna, w tych wersjach omlet jest najpierw podsmażany a następnie pieczony.

Dzisiaj przyszła pora na hiszpańską tortillę z ziemniakami i kiełbasą chorizo. Kiedy smażymy ziemniaki z chorizo, papryka zawarta w kiełbasie zabarwia ziemniaki na piękny, pomarańczowy kolor.

Jest to fantastyczne danie, zarówno na późne śniadanie jak i na lunch. Można je zrobić w jednej patelni, ja zrobiłam je jako indywidualne tortille w małych naczyniach do zapiekania.

xx

Porcja na 4 osoby

Składniki:

4 jajka
sól i pieprz
tymianek
oliwa

4 ziemniaki
200 g hiszpańskiej kiełbasy chorizo
2 młode dymki
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

do podania
rukola

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C.

W misce rozbijamy jajka, sól i pieprz oraz dymkę i pietruszkę, odstawiamy na bok.

W patelni z rączką, którą można włożyć do piekarnika, rozgrzewamy oliwę, dodajemy ziemniaki obrane i pokrojone w plastry o grubości pół centymetra.

Podsmażamy, aż ziemniaki zmiękną, dodajemy chorizo pokrojone w plasterki i smażymy aż kiełbasa i ziemniaki będą chrupiące.

Na ziemniaki i kiełbasę, równomiernie rozłożone na patelni, wylewamy mieszaninę jajek i ziół, chwilę podsmażamy. Wstawiamy patelnię do piekarnika i pieczemy 15 minut.

Podajemy na łożu z sałaty.