Tę zupę dedykuję Katce, mojej
przyjaciółce.
Ostatnio Kasia powiedziała: „Chciałabym
ugotować taką sycącą, gęstą zupę z soczewicy. Nie znasz przepisu?”
Ja na to: „A właśnie mam w planie
ugotowanie pysznej zupy z włoszczyzną i soczewicą na kiełbasie”.
No i ugotowałam. Zupę z soczewicy w
stylu greckim, z oregano i miętą. Wspaniałą i gęstą.
Zrobiłam ją na kiełbasie wieprzowej, ale kiełbasa jagnięca lub z gęsi byłyby jeszcze lepsze.
Co za zupa! Kasiu, zapraszam. Mam nadzieję, że Ci posmakuje.
Na 6 do 8 porcji
Składniki:
1
łyżka oleju
1 mała
cebula
2
ząbki czosnku
4 cienkie
marchewki
2 małe
pietruszki
jeden
por, biała część
kawałek
selera
sól
i pieprz
1/2
litra bulionu warzywnego lub wody
jedna,
½ litrowa puszka pomidorków
1
szklanka soczewicy czerwonej, namoczonej i przebranej
2
liście laurowe
1
łyżeczka oregano
1
łyżeczka tymianku
2
łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę
2
łyżki świeżej mięty
pietruszka
zielona, posiekana
jedna
dymka pokrojona w plasterki
|