Ta potrawa będzie odpowiednia zarówno na śniadanie jak i na obiad.
Oryginalnie powinna być zrobiona z kuskusu, ale idąc śladem potraw
bezglutenowych zrobiłam ją z kaszy jaglanej. Można ją też zrobić z komosy
ryżowej.
Jest to danie o charakterze marokańskim. Wspaniale smakuje jako
dodatek do ostrego i pachnącego przyprawami korzennymi kurczaka. Ale doskonale
się sprawdzi jako danie śniadaniowe, podane z jogurtem i jabłkiem pokrojonym w
kostkę.
xx
Porcja na 4 osoby
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
sól
1 łyżka masła
½ szklanki moreli suszonych, pokrojonych w małą kostkę
½ szklanki migdałów prażonych
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Migdały
prażymy na suchej patelni. Morele kroimy w małą kostkę. Gotujemy kaszę jaglaną
w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy wodę, dodajemy świeżą wodę,
zagotowujemy i gotujemy jeszcze 5 minut.
W
płaskim rondelku roztapiamy łyżkę masła. Do masła dodajemy morele i migdały
wraz z cynamonem, mieszamy wszystko.
Dodajemy kaszę jaglaną i podsmażamy wszystko kilka minut, ciągle mieszając.
Zalewamy
kaszę 1 szklanką wrzącej wody. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy pod przykryciem aż
cała woda się wchłonie.