KASZA JAGLANA Z CYNAMONEM, MORELAMI I MIGDALAMI - MILLET GROATS WITH CINNAMON, APRICOTS AND ALMONDS



Ta potrawa będzie odpowiednia zarówno na śniadanie jak i na obiad. Oryginalnie powinna być zrobiona z kuskusu, ale idąc śladem potraw bezglutenowych zrobiłam ją z kaszy jaglanej. Można ją też zrobić z komosy ryżowej.

Jest to danie o charakterze marokańskim. Wspaniale smakuje jako dodatek do ostrego i pachnącego przyprawami korzennymi kurczaka. Ale doskonale się sprawdzi jako danie śniadaniowe, podane z jogurtem i jabłkiem pokrojonym w kostkę.


xx

Porcja na 4 osoby

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej
sól
1 łyżka masła
½ szklanki moreli suszonych, pokrojonych w małą kostkę
½ szklanki migdałów prażonych
1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Migdały prażymy na suchej patelni. Morele kroimy w małą kostkę. Gotujemy kaszę jaglaną w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy wodę, dodajemy świeżą wodę, zagotowujemy i gotujemy jeszcze 5 minut.

W płaskim rondelku roztapiamy łyżkę masła. Do masła dodajemy morele i migdały wraz z  cynamonem, mieszamy wszystko. Dodajemy kaszę jaglaną i podsmażamy wszystko kilka minut, ciągle mieszając.

Zalewamy kaszę 1 szklanką wrzącej wody. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy pod przykryciem aż cała woda się wchłonie.