SUFLET ZIEMNIACZANY Z WEDZONYM SEREM I GRZYBAMI PORTOBELLO - POTATO SOUFFLE WITH SMOKED CHEESE AND PORTOBELLO MUSHROOMS


Połączenie puree ziemniaczanego ze szczypiorem i wędzonym serem w tych sufletach daje wyjątkowy smakowy efekt. Jest to bardzo lekka potrawa o rustykalnym a zarazem wyrafinowanym charakterze.

Po zrobieniu sufletów zaniosłam je przyjaciołom na spróbowanie, bo Tomek uwielbia grzyby portobello, więc robiłam tę potrawę z myślą o nim.

Niech za recenzję wystarczy to co Tom napisał mi na Facebooku: „Lila, nie wiem co było w tym daniu ale melanż był taki, że przeniosłem się w góry nasze Tatry (smakowo)...  pyszne było!”

xx

Na 4 osoby

Składniki:

2 szklanki ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
1 szklanka wędzonego sera
½ szklanki pokrojonej dymki
sól i pieprz
1 duże jajko

4 grzyby portobello albo 4 duże pieczarki
tymianek
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
olej

4 łyżki startego sera wędzonego

do podania:
francuska śmietana creme fraiche (jak ją zrobić znajdziecie tutaj)

Wykonanie:

Grzyby czyścimy, układamy je w naczyniu do pieczenia, doprawiamy pieprzem i solą, posypujemy tymiankiem i posiekanym ząbkiem czosnku i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Ziemniaki gotujemy w wodzie, studzimy i przeciskamy przez praskę. Ser wędzony ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dymkę kroimy na pół centymetrowe plasterki.

Przekładamy ziemniaki do miski, dodajemy ser i dymkę. Jajko roztrzepujemy lekko, dodajemy do ziemniaków. Doprawiamy pieprzem i solą i mieszamy wszystko delikatnie, aby składniki się połączyły.

Przekładamy farsz do czterech kokilek, na wierzchu układamy grzyby, które posypujemy wędzonym serem.

Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez pół godziny.

Podajemy z kleksem śmietany. Możemy je też usmażyć na patelni w małaj ilości oleju i podać z sosem pomidorowym.