WLOSKIE BISZKOPTY - ITALIAN BISCOTTI


Biscotto znaczy po włosku dwa razy pieczone i dokładnie w ten sposób przygotowuje się te wspaniałe ciastka pochodzące z Italii.

Inna nazwa,  jaką noszą te ciastka to cantucci czyli trójkąty, a to jest związane z ich trójkątnym kształtem.

Najczęściej stosowanymi do ich zrobienia orzechami są migdały i orzechy laskowe. Ja natomiast dzisiaj zrobiłam je z pistacjami i żurawiną. Doprawiłam je skórką i sokiem z limonki, dzięki czemu nabrały wyjątkowo świeżego smaku.

Bardzo odpowiednie smaki i kolory na Boże Narodzenie. Będą doskonale smakować z prosecco.

xx





2 bochenki ciasta o długości ok.20 cm

Składniki:

3 szklanki mąki
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
skórka i sok z dwóch limonek
3 jajka lekko ubite
3/4 szklanki pistacji
3/4 szklanki żurawiny


Wykonanie:

W misce łączymy: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dodajemy do suchych składników jajka, wanilię, skórkę i sok z limonki. Mieszamy lekko, a następnie dodajemy żurawinę i pistacje. Wrabiamy ciasto mieszając wszystko dokładnie.

Dzielimy ciasto na dwie części i formujemy z niego długie wałki. Obtaczamy chlebki lekko w mące, układamy na blaszce i lekko spłaszczamy.

Pieczemy 30 do 35 minut w temperaturze 160 stopni aż będą lekko twardawe.

Wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy a następnie kroimy w plasterki o grubości 3 do 5 mm. Układamy plasterki na blasze i pieczemy przez następne 8 do 10 minut, aż ciastka będą złote i lekko chrupiące.

Za magazynem Red, Food and Entertaining.