SALATKA WALDORF ZIMOWA - WINTER WALDORF SALAD



Uwielbiam sałatkę Waldorf. Szczególnie ze względu na połączenie winnego smaku jabłek, wyrazistego smaku selera i słodyczy rodzynek. Pisałam o klasycznej sałatce Waldorf wiosną, przepis znajdziecie tutaj.

Dzisiaj przyszła pora na zimową wersję tej sałatki. Zaczęłam klasycznie,  od kruchego selera i soczystych czerwonych jabłek. Dodałam do tego suszone żurawiny, nasiona słonecznika i pyszny ser gorgonzola.

Sałatkę podałam w  miseczkach utworzonych z liści sałaty lodowej. Piękna, zdrowa i pyszna.

xx














Porcja na 4 osoby

Składniki:

4 średniej wielkości jabłka z czerwoną skórką
8 łodyg selera naciowego
1 szklanka nasion słonecznika, lekko podprażonych
1/2 szklanki suszonych żurawin
ser gorgonzola (dolce albo picante)
2 gałązki zielonej pietruszki

sok wyciśnięty z jednej cytryny
sól i pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego

8 liści sałaty lodowej
kiełki rzodkiewki

Wykonanie:

Jabłka kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy ćwiartki jabłek wzdłuż na 3 części a następnie w poprzek na plasterki o grubości 0,5 cm (uzyskamy małe trójkąciki). Mieszamy jabłka z odrobiną soku z cytryny by nie straciły koloru.

Seler naciowy kroimy na kawałki o grubości 1 cm. Suszoną żurawinę zalewamy wrzątkiem, odcedzamy po 5 minutach. Orzechy prażymy na patelni. Pietruszkę siekamy. Gorgonzolę kroimy lub rozdrabniamy palcami na malutkie kawałki.

W miseczce mieszamy składniki sosu: skórkę i sok z cytryny, sól, pieprz i olej.

Wkładamy wszystkie składniki do miski, zalewamy sosem i mieszamy.

Na talerze wykładamy po dwa liście sałaty lodowej, tworząc coś w rodzaju miseczki z liści. Do środka wkładamy sałatkę (po około 2 szklanki). Na wierzchu posypujemy kiełkami rzodkiewki.