CIEPLA SALATKA Z PIECZONEJ MARCHEWKI I BATATOW - WARM SALAD OF ROASTED CARROTS AND YAMS



Zrobiłam tę sałatkę jako dodatek do mięsa, ale może swobodnie służyć za pełny posiłek.

Marchewki upiekłam w bliskowschodnimi przyprawami: kolendrą, kminem, cynamonem i imbirem. Charakteru dodała jej harissa, bardzo ostra przyprawa. Trzeba uważać z ilością.

Sałatka jest wyjątkowo smaczna i aromatyczna, bardzo pożywna i interesująca.

xo


Proporcja na 4 osoby

Składniki:

1 szklanka zielonej soczewicy, ugotowanej w osolonej wodzie
2 słodkie bataty
2 szklanki marchewki pokrojonych w słupki o wielkości 3 x 1 cm
1 łyżka oleju
sól i pieprz
pół łyżeczki harissy
pół łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka kolendry
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
kawałek kory cynamonu
sok z cytryny

1 czerwona cebula
sok z cytryny
listki zielonej kolendry
nasiona granatu
sól i pieprz
ćwiartka kiszonej cytryny

Wykonanie:

Soczewicę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy zimna wodą, solimy i gotujemy na małym ogniu aż będzie gotowa, ale przy przegryzieniu będzie stawiać lekki opór.

Bataty myjemy, solimy, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku do miękkości.   

Marchewki myjemy i kroimy na ćwiartki, a następnie na 3-4 centymetrowe kawałki. Układamy marchewki na blaszce do pieczenia, skrapiamy je oliwą. Doprawiamy pieprzem i solą, oraz imbirem i harissą. W moździerzu rozdrabniamy kolendrę i kmin rzymski z liściem laurowym i ząbkiem czosnku.

Posypujemy przyprawami marchewkę, dodajemy cynamon. Pieczemy marchewki z piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

W międzyczasie tniemy cebulę na mandolinie na bardzo cienkie plasterki. Skrapiamy cebulę obficie sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem i solą. Odstawiamy aby cebula się macerowała w soku z cytryny.

Bataty wyjmujemy z folii, usuwamy skórkę i rozdrabiamy miąższ. Do batatów dodajemy ugotowaną soczewicę. Na koniec dodajemy upieczone marchewki i mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą oraz sokiem z cytryny.

Przekładamy do naczynia, na wierzchu kładziemy czerwoną cebulę wymieszaną z liśćmi kolendry, nasionami granatu i kiszoną cytryną pokrojoną na małe kawałeczki.