ZUPA ZIEMNIACZANO-POROWA Z DOMOWYMI CZIPSAMI ZIEMNIACZANYMI - VICHYSSOISE SOUP WITH HOMEMADE POTATO CHIPS




Zupa prosta, acz wykwintna. Wywodzi się z francuskiej, wiejskiej zupy z ziemniaków, porów i śmietany.

Zrobiłam moją zupę w wersji czysto wegańskiej. Dla koloru i smaku dodałam marchewkę, pietruszkę i seler. Zupa jest bardzo kremowa, delikatna z mocno przebijającym się smakiem ziemniaków i porów.

Do zupy podałam czipsy ziemniaczane. Jak się okazuje nie są wcale trudne. Upiekłam je ze szczypiorkiem pomiędzy dwoma plasterkami ziemniaka. Rewelacja.

xo

Na 6 porcji

Składniki:

1 łyżka oleju (masło dla wersji wegetariańskiej)
3 pory, biała część
1 pietruszka
pół  marchewki
¼ selera korzeniowego
4 duże ziemniaki
sól i pieprz
1/2 litra wody
2 gałązki tymianku
liść laurowy

do podania
szczypiorek i czipsy ziemniaczane

czipsy ziemniaczane
1 ziemniak (długi)
szczypiorek
sól i pieprz
olej

Wykonanie:

W garnku, w łyżce oleju lub masła podsmażamy por pokrojony w cienkie plasterki. Gdy por się zeszkli do garnka dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler pokrojone na kawałki. Zalewamy wodą i zagotowujemy. 

Dodajemy do zupy ziemniaki obrane i pokrojone w małą kostkę oraz tymianek i liść laurowy. Doprawiamy zupę pieprzem i solą i gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut aż warzywa będą bardzo miękkie.

Studzimy zupę nieco i przekładamy do blendera. Miksujemy aż zupa będzie gładka. Przecieramy ją przez sito. Sprawdzamy gęstość, jeżeli jest zbyt gęsta dolewamy przegotowaną wodę.
Do szklaneczek lub filiżanek nalewamy zupę, na wierzchu posypujemy szczypiorkiem i kładziemy czips ziemniaczany ze szczypiorkiem.

Czipsy ziemniaczane

Ziemniak myjemy i tniemy na mandolinie na bardzo cienkie plasterki.

Na blaszce kładziemy papier do pieczenia, smarujemy go lekko olejem, układamy na nim po jednym plasterku ziemniaka, na ziemniaku układamy wzdłuż szczypiorek po czym przykrywamy go drugim plasterkiem ziemniaka. Doprawiamy czipsy pieprzem i solą, obtaczamy w oleju, którym posmarowaliśmy papier.

Przykrywamy czipsy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i przyciskamy wszystko ciężką patelnią lub innym ciężkim naczyniem.

Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Studzimy pod ciężarem.

Czipsy na podstawie 'The French Laundry Cookbook' Thomasa Kellera.