Od dawna chodził za mną pomysł ugotowania jabłek w herbacie z hibiskusa.
Ciekawa byłam jak intensywnie mogą się zabarwić jabłka.
Jabłka, zgodnie z oczekiwaniami, nabrały pięknego koloru. Jasna, żywa
czerwień herbaty, przeniknęła do jabłek, barwiąc je cudownie. Te jabłka nadawałyby
się doskonale jako nadzienie do tarty jabłkowej, ja postanowiłam zapiec je pod
kruszonką owsianą.
W tej postaci nadają się na deser albo śniadanie. Pozostawiam Wam do
wyboru.
xo
na 4 osoby
Składniki:
8 jabłek
1 łyżka herbaty z hibiskusa
1 łyżka cukru demerara
sok z połowy cytryny
szczypta soli
1 łyżka masła
na każdą porcję
1 łyżka płatków owsianych
1 łyżka otrębów owsianych
miód
olej z orzechów laskowych lub
włoskich
mielone orzechy laskowe lub
włoskie
jogurt naturalny typu greckiego
miód płynny
Wykonanie:
Obieramy
jabłka ze skórki a następnie wycinamy z nich gniazda nasienne. Przekładamy
jabłka do miski z wodą zakwaszoną sokiem z cytryny. Następnie kroimy jabłka w ósemki.
Przekładamy
jabłka do płaskiego rondla, zalewamy
jabłka wrzątkiem i dodajemy herbatę z hibiskusa zawiniętą w gazę. Doprawiamy
jabłka cukrem, solą i sokiem z cytryny i gotujemy na małym ogniu przez 15
minut, aż zabarwią się na czerwono. Dodajemy do jabłek masło i obtaczamy w nim
jabłka i gotujemy dalsze 5 minut odkryte, aby woda mogła wyparować.
Układamy
ósemki jabłka w kokilkach aby szczelnie wypełniły dno. Posypujemy
jabłka płatkami owsianymi, polewamy łyżeczką miodu i łyżeczką oleju z orzechów.
Posypujemy płatki owsiane mielonymi orzechami.
Pieczemy
jabłka przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Podajemy z jogurtem polanym cienką strużką miodu.