środa, 12 lutego 2014

JABLKA GOTOWANE W HERBACIE Z HIBISKUSA ZAPIECZONE POD KRUSZONKA OWSIANA - APPLE COOKED IN HIBISCUS TEA BAKED UNDER OATMEAL CRUMBLE



Od dawna chodził za mną pomysł ugotowania jabłek w herbacie z hibiskusa. Ciekawa byłam jak intensywnie mogą się zabarwić jabłka.

Jabłka, zgodnie z oczekiwaniami, nabrały pięknego koloru. Jasna, żywa czerwień herbaty, przeniknęła do jabłek, barwiąc je cudownie. Te jabłka nadawałyby się doskonale jako nadzienie do tarty jabłkowej, ja postanowiłam zapiec je pod kruszonką owsianą.

W tej postaci nadają się na deser albo śniadanie. Pozostawiam Wam do wyboru.

xo

na 4 osoby

Składniki:

8 jabłek
1 łyżka herbaty z hibiskusa
1 łyżka cukru demerara
sok z połowy cytryny
szczypta soli
1 łyżka masła

na każdą porcję
1 łyżka płatków owsianych
1 łyżka otrębów owsianych
miód
olej z orzechów laskowych lub włoskich
mielone orzechy laskowe lub włoskie

jogurt naturalny typu greckiego
miód płynny

Wykonanie:

Obieramy jabłka ze skórki a następnie wycinamy z nich gniazda nasienne. Przekładamy jabłka do miski z wodą zakwaszoną sokiem z cytryny. Następnie kroimy jabłka w ósemki.

Przekładamy  jabłka do płaskiego rondla, zalewamy jabłka wrzątkiem i dodajemy herbatę z hibiskusa zawiniętą w gazę. Doprawiamy jabłka cukrem, solą i sokiem z cytryny i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, aż zabarwią się na czerwono. Dodajemy do jabłek masło i obtaczamy w nim jabłka i gotujemy dalsze 5 minut odkryte, aby woda mogła wyparować.

Układamy ósemki jabłka w kokilkach aby szczelnie wypełniły dno. Posypujemy jabłka płatkami owsianymi, polewamy łyżeczką miodu i łyżeczką oleju z orzechów. Posypujemy płatki owsiane mielonymi orzechami.

Pieczemy jabłka przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Podajemy  z jogurtem polanym cienką strużką miodu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz