Bardzo
to wdzięczna postać tarteletki – galette pieczona jest bez formy, dzięki czemu
każde ciastko ma inny kształt.
Zamiast
wyściełać kruchym ciastem foremki do tarteletek, rozwałkowujemy ciasto,
układamy na nim farsz, i zawijamy ciasto wokół nadzienia, lekko je sklejając. Dzięki
temu ciastka pieką się w bardzo indywidualne kształty.
Dzisiaj
proponuję Wam bardzo proste galetki. Jeżeli tylko macie dżem wiśniowy lub
czereśniowy, wystarczy dorobić kruche ciasto i kruszonkę migdałową.
I voila! Ciastka są gotowe. Piękne prawda?
xo
Składniki:
kruche ciasto
1/4 miarki migdałów
blanszowanych
2 łyżki miarki cukru pudru
1,5 miarki mąki
1/4 łyżeczki soli
1/2 kostka masła,
pokrojonego w kostkę
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego
1-1,5 szklanki dżemu
wiśniowego lub czereśniowego
kruszonka z migdałów
50 g masła w temperaturze pokojowej
6 łyżek mąki
¾ szklanki mielonych migdałów
szczypta soli
¼ szklanki cukru
Wykonanie:
Do malaksera wkładamy
migdały, mąkę, cukier, sól. Miksujemy aż migdały będą zmielone, dodajemy do
mąki masło, 2 żółtka i wanilię. Miksujemy aż ciasto zbierze się w kulę.
Formujemy z ciasta dysk i wkładamy
go do lodówki aby ciasto odpoczęło, ok. 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę z
migdałów: W małej miseczce ubijamy szpatułką masło, dodajemy składniki w
kolejności: mąkę, mielone migdały, sól i cukier. Za każdym razem dobrze mieszamy,
zanim dodamy kolejny składnik. Wkładamy kruszonkę do lodówki na 30 minut aby
się schłodziła.
Wyjmujemy z ciasto z
lodówki. Odrywamy od ciasta kawałek wielkości piłki do ping ponga,
rozwałkowujemy je na grubość 3 mm do osiągnięcia średnicy 10-12 cm. Na środek ciasta wykładamy łyżkę dżemu, zawijamy
ciasto wokół nadzienia. Nadzienie posypujemy kruszonką.
Układamy tarteletki na
blasze, wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30
minut aż będą złote