TARTELETKI Z DZEMEM CZERESNIOWYM I KRUSZONKA - BING CHERRY JAM GALETTES WITH STREUSEL



Bardzo to wdzięczna postać tarteletki – galette pieczona jest bez formy, dzięki czemu każde ciastko ma inny kształt.

Zamiast wyściełać kruchym ciastem foremki do tarteletek, rozwałkowujemy ciasto, układamy na nim farsz, i zawijamy ciasto wokół nadzienia, lekko je sklejając. Dzięki temu ciastka pieką się w bardzo indywidualne kształty.

Dzisiaj proponuję Wam bardzo proste galetki. Jeżeli tylko macie dżem wiśniowy lub czereśniowy, wystarczy dorobić kruche ciasto i kruszonkę migdałową.

I voila! Ciastka są gotowe. Piękne prawda?

xo


Składniki:

kruche ciasto
1/4 miarki migdałów blanszowanych
2 łyżki miarki cukru pudru
1,5 miarki mąki
1/4 łyżeczki soli
1/2 kostka masła, pokrojonego w kostkę
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1-1,5 szklanki dżemu wiśniowego lub czereśniowego

kruszonka z migdałów
50 g masła w temperaturze pokojowej
6 łyżek mąki
¾ szklanki mielonych migdałów
szczypta soli
¼ szklanki cukru

Wykonanie:

Do malaksera wkładamy migdały, mąkę, cukier, sól. Miksujemy aż migdały będą zmielone, dodajemy do mąki masło, 2 żółtka i wanilię. Miksujemy aż ciasto zbierze się w kulę.

Formujemy z ciasta dysk i wkładamy  go do lodówki aby ciasto odpoczęło, ok. 30 minut.

W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę z migdałów: W małej miseczce ubijamy szpatułką masło, dodajemy składniki w kolejności: mąkę, mielone migdały, sól i cukier. Za każdym razem dobrze mieszamy, zanim dodamy kolejny składnik. Wkładamy kruszonkę do lodówki na 30 minut aby się schłodziła.

Wyjmujemy z ciasto z lodówki. Odrywamy od ciasta kawałek wielkości piłki do ping ponga, rozwałkowujemy je na grubość 3 mm do osiągnięcia średnicy 10-12 cm. Na środek ciasta wykładamy łyżkę dżemu, zawijamy ciasto wokół nadzienia. Nadzienie posypujemy kruszonką.

Układamy tarteletki na blasze, wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut aż będą złote