Z kilku gotowych składników, takich
jak marynowana feta i piklowana czerwona cebula, oraz cukinii zrobiłam te
zabawne roladki. Bo kto powiedział, że carpaccio musi mieć formę plasterków.
Cukinia i wyrazista feta i rukola świetnie
się razem komponują, do tego czerwona piklowana cebula nadaje kwaśny akcent. Podałam
roladki na sałacie i rukoli.
Całość wyszła świeżo i wiosennie.
Proporcja na 4 osoby
Składniki:
1
cukinia, cienka i długa
sól i
pieprz
1
porcja fety marynowanej według tego przepisu
sok z
cytryny
1
czerwona cebula, piklowana
2 małe
sałaty
2
garście rukoli
1 łyżka
oliwy
Wykonanie:
Przygotowujemy
piklowaną cebulę. Cebulę kroimy na szatkownicy na cienkie plasterki, przekładamy
do miseczki, solimy i polewamy dwiema łyżkami czerwonego octu winnego.
Odstawiamy na pół godziny, by się marynowało.
Cukinię
kroimy na szatkownicy na cienkie plastry. Układamy plaster cukinii na blacie,
na cukinii kładziemy 2 łyżeczki fety i kilka liści rukoli.
Zwijamy cukinię w ciasny rulon i zakładamy na rulon w formie zabezpieczenia jedna lub kilka krążków piklowanej cebuli. Powtarzamy czynność z pozostałymi plastrami.
Doprawiamy cukinię pieprzem i solą oraz sokiem z cytryny i odstawiamy na 10 minut by się zamarynowały.
Zwijamy cukinię w ciasny rulon i zakładamy na rulon w formie zabezpieczenia jedna lub kilka krążków piklowanej cebuli. Powtarzamy czynność z pozostałymi plastrami.
Doprawiamy cukinię pieprzem i solą oraz sokiem z cytryny i odstawiamy na 10 minut by się zamarynowały.
Sałatę
kroimy na cienkie plastry. Mieszamy sałatę z rukolą.
Na
talerzu układamy sałatę. Na wierzchu wykładamy po 3-4 ruloniki cukinii. Całość
posypujemy marynowaną fetą, małymi krążkami cebuli i skrapiamy oliwą. Doprawiamy pieprzem i solą.