ROLADKI Z CUKINII NADZIANE MARYNOWANA FETA - ZUCCHINI ROLLATINI STUFFED WITH MARINATED FETA



Z kilku gotowych składników, takich jak marynowana feta i piklowana czerwona cebula, oraz cukinii zrobiłam te zabawne roladki. Bo kto powiedział, że carpaccio musi mieć formę plasterków.

Cukinia i wyrazista feta i rukola świetnie się razem komponują, do tego czerwona piklowana cebula nadaje kwaśny akcent. Podałam roladki na sałacie i rukoli.

Całość wyszła świeżo i wiosennie.

xo

Proporcja na 4 osoby

Składniki:

1 cukinia, cienka i długa
sól i pieprz
1 porcja fety marynowanej według tego przepisu
sok z cytryny
1 czerwona cebula, piklowana
2 małe sałaty
2 garście rukoli
1 łyżka oliwy

Wykonanie:

Przygotowujemy piklowaną cebulę. Cebulę kroimy na szatkownicy na cienkie plasterki, przekładamy do miseczki, solimy i polewamy dwiema łyżkami czerwonego octu winnego. Odstawiamy na pół godziny, by się marynowało.

Cukinię kroimy na szatkownicy na cienkie plastry. Układamy plaster cukinii na blacie, na cukinii kładziemy 2 łyżeczki fety i kilka liści rukoli. 

Zwijamy cukinię w ciasny rulon i zakładamy na rulon w formie zabezpieczenia jedna lub kilka krążków piklowanej cebuli. Powtarzamy czynność z pozostałymi plastrami. 

Doprawiamy cukinię pieprzem i solą oraz sokiem z cytryny i odstawiamy na 10 minut by się zamarynowały.

Sałatę kroimy na cienkie plastry. Mieszamy sałatę z rukolą.

Na talerzu układamy sałatę. Na wierzchu wykładamy po 3-4 ruloniki cukinii. Całość posypujemy marynowaną fetą, małymi krążkami cebuli i skrapiamy oliwą. Doprawiamy pieprzem i solą.