MAKARON NA SPOSÓB WEGLARZY - SPAGHETTI ALLA CARBONARA



Już dawno zbierałam się aby zrobić ten makaron. W lodówce leżał sobie kawałek pięknego chudego boczku. Część zużyłam do przygotowania coq au vin, czyli kurczaka gotowanego w winie, a drugi kawałek przeznaczony został do tego pysznego makaronu.

Jest to potrawa wywodząca się z Rzymu. Jest kilka teorii co do pochodzenia jego nazwy. Najbardziej popularną teorią jest ta, że była to potrawa rzymskich węglarzy, stąd charakterystyczną cechą jest duża ilość czarnego pieprzu, który swoim wyglądem przypomina pył węglowy.

Bardzo prosta potrawa: boczek, jajka, parmezan i pieprz. Chrupiący boczek.Jajka wymieszane z parmezanem i ostrzejszym serem - owczym pecorino romano, a następnie dodane do gorącego makaronu, tworzą gladki, kremowy sos.

A rezultat. Och co za smak.

xo

Proporcja na 4 osoby

Składniki:

pół paczki makaronu spaghetti z durum semoliny
sól

25 dkg boczku wędzonego
2 ząbki czosnku
oliwa
sól morska i duża ilość świeżo mielonego pieprzu

2 jajka
1/2 szklanki startego parmezanu
1/2 szklanki startego pecorino romano
1 łyżka posiekanej pietruszki

Wykonanie:

W dużym garnku zagotowujemy wodę. Solimy ją, zgodnie z włoską tradycją woda powinna być słona jak morze. Wrzucamy spaghetti, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu aż makaron będzie al dente ok. 7-8 minut.

W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej boczek pokrojony na kostkę 1x1 cm oraz 2 ząbki czosnku w całości. Podsmażamy wszystko, aż boczek będzie chrupiący. Usuwamy czosnek, a boczek przekładamy na talerz pokryty ręcznikiem papierowym aby go osączyć.

W miseczce mieszamy dokładnie jajka, parmezan i pecorino, doprawiamy jajka  pieprzem. Odlewamy z patelni tłuszcz, dodajemy do niego spaghetti i pół chochelki wody z gotowania pasty.

Podgrzewamy makaron, po czym dodajemy do patelni jajka rozmieszane z serami. Zdejmujemy rondel z palnika i mieszamy wszystko dokładnie, aby z jajek i sera utworzył się kremowy sos.

Dodajemy do makaronu skwarki. Przekładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem i pietruszką. Na koniec posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.