SALSA Z AWOKADO, PERSYMONY I GRANATU - AVOCADO, PERSIMMON AND POMEGRANATE SALSA



Podobnie jak do sałatki z persymony, którą robiłam dwa miesiące temu, inspiracją dla tej salsy była salsa, której zdjęcie widziałam na FB restauracji a.o.c. Suzanne Goin. Była to salsa z persymony i granata podana do dorsza.

Wykorzystałam to połączenie w salsie, dodatkowo łącząc owoce z awokado, dymką i ostrą papryczką oraz limonką.

Kremowe awokado, słodka persymona i cierpkie owoce granatu to bardzo dobre połączenie smakowe. I do tego to połączenie kolorów.

Ta salsa ożywi kremowy serek, gotowaną rybę czy pieczonego kurczaka.

xo

Proporcja na 4 osoby

Składniki:

2 owoce persymony
1 awokado dojrzałe
½ szklanki nasion granatu
2 dymki pokrojone w cienkie plasterki
sól morska i świeżo zmielony pieprz
sok z limonki
2 centymetrowy kawałek ostrej czerwonej papryki
garść liści kolendry


Wykonanie:

Persymony kroimy w kostkę. Awokado przekrajamy na pół, wydrążamy miąższ i kroimy go w kostkę, skrapiamy cytryną aby nie zbrązowiał. Granat dzielimy na pół i wydobywamy nasiona. Czerwoną, ostrą papryczkę drobno siekamy. Dymkę kroimy na cienkie plasterki.

W misce mieszamy awokado, persymonę, granat, ostrą paprykę i dymkę. Doprawiamy owoce sokiem z limonki, doprawiamy pieprzem i solą i mieszamy wszystko delikatnie.

Na koniec dodajemy listki kolendry.