Podobnie jak do sałatki z persymony, którą
robiłam dwa miesiące temu, inspiracją dla tej salsy była salsa, której zdjęcie widziałam
na FB restauracji a.o.c. Suzanne Goin. Była to salsa z persymony i granata
podana do dorsza.
Wykorzystałam to połączenie w salsie,
dodatkowo łącząc owoce z awokado, dymką i ostrą papryczką oraz limonką.
Kremowe awokado, słodka persymona i cierpkie
owoce granatu to bardzo dobre połączenie smakowe. I do tego to połączenie
kolorów.
Ta salsa ożywi kremowy serek, gotowaną
rybę czy pieczonego kurczaka.
xo
Proporcja na 4 osoby
Składniki:
2
owoce persymony
1
awokado dojrzałe
½ szklanki
nasion granatu
2
dymki pokrojone w cienkie plasterki
sól morska
i świeżo zmielony pieprz
sok z
limonki
2
centymetrowy kawałek ostrej czerwonej papryki
garść
liści kolendry
Wykonanie:
Persymony kroimy w kostkę. Awokado przekrajamy
na pół, wydrążamy miąższ i kroimy go w kostkę, skrapiamy cytryną aby nie zbrązowiał.
Granat dzielimy na pół i wydobywamy nasiona. Czerwoną, ostrą papryczkę drobno
siekamy. Dymkę kroimy na
cienkie plasterki.
W
misce mieszamy awokado, persymonę, granat, ostrą paprykę i dymkę. Doprawiamy
owoce sokiem z limonki, doprawiamy pieprzem i solą i mieszamy wszystko
delikatnie.
Na
koniec dodajemy listki kolendry.