TATAR Z BURAKOW - BEETROOT TARTARE



Ta potrawa może być składnikiem bufetu z przekąskami lub sałatką. Tatar z buraków do złudzenia  przypomina wyglądem tatar z wołowiny.

Ma bardzo wyrazisty smak od chrzanu, cebuli i kaparów. Zioła nadają mu świeżości.

Podałam go na łódeczkach z cykorii. Wygląda to pięknie, ale fajny też byłby podany na grzankach z bagietki.

xo


Składniki:

4 buraki upieczone lub ugotowane na parze
1 czerwona cebula posiekana
1 łyżka startego chrzanu
sól morska i świeżo mielony pieprz
po 1 łyżce posiekanych: tymianku, kopru i pietruszki
1 łyżka kaparów
sok z cytryny
2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy

liście cykorii
szczypiorek
Wykonanie:

Gotujemy buraki na parze lub pieczemy w folii. Studzimy je i obieramy ze skórki.

Buraki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Przekładamy do miski, dodajemy posiekaną czerwoną cebulę, chrzan, zioła i kapary. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i doprawiamy sokiem z cytryny oraz olejem.

Podajemy na łódeczkach z liści cykorii z piklowaną cebulą i zielonym szczypiorkiem. Dla nie wegan proponuję dodać ćwiartkę jajka lub łyżkę sera feta.