Ta potrawa może być składnikiem bufetu
z przekąskami lub sałatką. Tatar z buraków do złudzenia przypomina wyglądem tatar z wołowiny.
Ma bardzo wyrazisty smak od chrzanu,
cebuli i kaparów. Zioła nadają mu świeżości.
Podałam go na łódeczkach z cykorii.
Wygląda to pięknie, ale fajny też byłby podany na grzankach z bagietki.
xo
Składniki:
4 buraki upieczone lub ugotowane na
parze
1 czerwona cebula posiekana
1 łyżka startego chrzanu
sól morska i świeżo mielony pieprz
po 1 łyżce posiekanych: tymianku,
kopru i pietruszki
1 łyżka kaparów
sok z cytryny
2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
liście cykorii
szczypiorek
Wykonanie:
Gotujemy buraki na parze lub pieczemy
w folii. Studzimy je i obieramy ze skórki.
Buraki ścieramy na tarce na grubych
oczkach. Przekładamy do miski, dodajemy posiekaną czerwoną cebulę, chrzan, zioła i
kapary. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i doprawiamy sokiem z cytryny oraz
olejem.
Podajemy
na łódeczkach z liści cykorii z piklowaną cebulą i zielonym szczypiorkiem. Dla nie wegan proponuję dodać
ćwiartkę jajka lub łyżkę sera feta.