Z płatków owsianych przygotowałam prostą granolę, przyprawioną
tylko miodem i solą, lekko słodką, lekko
słoną. Do tego przygotowałam sos malinowy z mrożonych malin.
A granola podana była z kosteczkami twarogu, kawałeczkami
marynowanej cytryny i przyozdobiona listkami bazylii. Wszystko zostało
skropione sosem malinowym.
Granolę i sos malinowy przygotujcie z wieczora, a rano będziecie
mieć bardzo odświeżające śniadanie.
Porcja na 4 osoby
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
szczypta soli
1 łyżka miodu (najlepiej malinowego)
250 g mrożonych malin
2 łyżki cukru
sok z połowy cytryny
250 g twarogu
1/4 marynowanej cytryny
listki bazylii
Wykonanie:
Mieszamy płatki owsiane z miodem. Doprawiamy płatki odrobiną soli i
pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Pozostawiamy w wyłączonym piekarniku
przez następne 10 minut.
Maliny wkładamy do rondla, zagotowujemy z sokiem z cytryny i
cukrem. Przecieramy maliny przez gęste sito, przelewamy z powrotem do rondla i
ponownie zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Twaróg
kroimy w kostkę. Skórkę z marynowanej cytryny kroimy w drobną kosteczkę.