GRANOLA OWSIANA Z WIEJSKIM SEREM I SOSEM MALINOWYM - OATMEAL GRANOLA WITH COTTAGE CHEESE AND RASPBERRY SAUCE


Z płatków owsianych przygotowałam prostą granolę, przyprawioną tylko miodem  i solą, lekko słodką, lekko słoną. Do tego przygotowałam sos malinowy z mrożonych malin.

A granola podana była z kosteczkami twarogu, kawałeczkami marynowanej cytryny i przyozdobiona listkami bazylii. Wszystko zostało skropione sosem malinowym.

Granolę i sos malinowy przygotujcie z wieczora, a rano będziecie mieć bardzo odświeżające śniadanie.

xo

Porcja na 4 osoby

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych
szczypta soli
1 łyżka miodu (najlepiej malinowego)

250 g mrożonych malin
2 łyżki cukru
sok z połowy cytryny

250 g twarogu
1/4 marynowanej cytryny
listki bazylii

Wykonanie:


Mieszamy płatki owsiane z miodem. Doprawiamy płatki odrobiną soli i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Pozostawiamy w wyłączonym piekarniku przez następne 10 minut.

Maliny wkładamy do rondla, zagotowujemy z sokiem z cytryny i cukrem. Przecieramy maliny przez gęste sito, przelewamy z powrotem do rondla i ponownie zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Twaróg kroimy w kostkę. Skórkę z marynowanej cytryny kroimy w drobną kosteczkę.

Do miseczki wkładamy granolę i kostki twarogu. Całość polewamy sosem malinowym. Po wierzchu posypujemy kawałeczkami skórki cytrynowej i listkami bazylii.