piątek, 28 marca 2014

LOSOS PIECZONY W SALACIE RZYMSKIEJ I MASLE BAZYLIOWYM - SALMON BAKED IN ROMAINE AND BASIL BUTTER



Bardzo wiosenny jest ten łosoś. Zawinięty w liście sałaty rzymskiej o wyrazistym smaku, połączonej ze słodyczą bazyliowego masła.

Przepis pochodzi z książki Evan Kleiman pt. Mare, z przepisami na ryby w stylu włoskim. Łosoś co prawda nie kojarzy się z kuchnia włoską, ale w połączeniu z bazylią i rzymską sałatą staje się jak najbardziej rybą w stylu śródziemnomorskim.

xo


Proporcja na 4 osoby

Składniki:

filet z łososia  po 150 gram na osobę
sól i pieprz
4 łyżki masła
4 gałązki bazylii
1 główka sałaty rzymskiej
sok z cytryny lub białe wino

Wykonanie:

Łososia myjemy, osuszamy i odkrawamy skórę. Kroimy rybę na równe kawałki, o wielkości około 3-4 cm. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Liście sałaty rzymskiej blanszujemy w gorącej wodzie. Wycinamy z liści zgrubiałą łodygę.

Listki bazylii kroimy na cienkie paseczki, dodajemy je do masła i mieszamy dokładnie. Doprawiamy pieprzem i solą

Plastry łososia smarujemy z jednej strony masłem bazyliowym i zawijamy rybę w liść sałaty.

Układamy kawałki ryby w żaroodpornym naczyniu. Skrapiamy łososia sokiem z cytryny lub podlewamy białym winem, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz