Bardzo wiosenny jest ten
łosoś. Zawinięty w liście sałaty rzymskiej o wyrazistym smaku, połączonej ze
słodyczą bazyliowego masła.
Przepis pochodzi z książki
Evan Kleiman pt. Mare, z przepisami na ryby w stylu włoskim. Łosoś co prawda nie kojarzy się
z kuchnia włoską, ale w połączeniu z bazylią i rzymską sałatą staje się jak najbardziej
rybą w stylu śródziemnomorskim.
xo
Proporcja na 4 osoby
Składniki:
filet z łososia po 150 gram
na osobę
sól i pieprz
4 łyżki masła
4 gałązki bazylii
1 główka sałaty rzymskiej
sok z cytryny lub białe wino
Wykonanie:
Łososia myjemy, osuszamy i
odkrawamy skórę. Kroimy rybę na równe kawałki, o wielkości około 3-4 cm. Doprawiamy
do smaku pieprzem i solą.
Liście sałaty rzymskiej
blanszujemy w gorącej wodzie. Wycinamy z liści zgrubiałą łodygę.
Listki bazylii kroimy na
cienkie paseczki, dodajemy je do masła i mieszamy dokładnie. Doprawiamy pieprzem
i solą
Plastry łososia smarujemy
z jednej strony masłem bazyliowym i zawijamy rybę w liść sałaty.