Znalazłam te jajka na portalu all recipes
już kilka miesięcy temu. Zachwyciły mnie od pierwszej chwili. Co za piękny
kolor i smak.
Mogą być niezwykłym sposobem podania
jajek na Wielkanoc. Na pewno warte wypróbowania.
xo
Proporcja
na 4 osoby
Składniki:
8 jajek
4 duże
buraki
¼
szklanki octu winnego
2
łyżki soku z cytryny
1
łyżeczka soli
1
łyżeczka cukru lub miodu
świeży
tymianek
100 g
sera owczego lub koziego
2
łyżki chrzanu
2
łyżki śmietany
sól i
pieprz do smaku
szczypiorek
listki
sałaty
Wykonanie:
Jajka
gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy.
Buraki
gotujemy na parze, do momentu gdy nóż wbity w burak wejdzie weń miękko. Po ostudzeniu i obraniu ze skórki, ścieramy
buraki na grubej tarce. Doprawiamy buraki do smaku octem winnym, sokiem z
cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem. Dodajemy gałązki tymianku.
Przekładamy
buraki do głębokiej miski i umieszczamy w nich jajka. Obkładamy jajka burakami.
Przykrywamy
miskę folią i odstawiamy na noc do lodówki aby się mogły zamarynować.
Następnego
dnia wyjmujemy jajka z buraków, przekrajamy jajka na pół. Wyjmujemy żółtka,
i przekładamy je do miseczki. Żółtka rozdrabniamy widelcem, dodajemy do nich
owczy lub kozi miękki serek, chrzan i śmietanę creme fraiche. Doprawiamy pastę
solą i pieprzem.
Na
talerzu rozkładamy listki sałaty.
Pastę
nakładamy łyżeczką lub szprycą do połówek zamarynowanych jajek. Układamy jajka
pomiędzy listkami sałaty. Posypujemy wszystko posiekanym szczypiorkiem i świeżo
zmielonym pieprzem.