środa, 26 marca 2014

JAJKA MARYNOWANE W BURAKACH - EGGS MARINATED IN BEETS



Znalazłam te jajka na portalu all recipes już kilka miesięcy temu. Zachwyciły mnie od pierwszej chwili. Co za piękny kolor i smak.

Mogą być niezwykłym sposobem podania jajek na Wielkanoc. Na pewno warte wypróbowania.

xo

Proporcja na 4 osoby

Składniki:

8 jajek

4 duże buraki
¼ szklanki octu winnego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru lub miodu
świeży tymianek

100 g sera owczego lub koziego
2 łyżki chrzanu
2 łyżki śmietany
sól i pieprz do smaku

szczypiorek
listki sałaty

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy.

Buraki gotujemy na parze, do momentu gdy nóż wbity w burak wejdzie weń miękko.  Po ostudzeniu i obraniu ze skórki, ścieramy buraki na grubej tarce. Doprawiamy buraki do smaku octem winnym, sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem. Dodajemy gałązki tymianku.

Przekładamy buraki do głębokiej miski i umieszczamy w nich jajka. Obkładamy jajka burakami.
Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na noc do lodówki aby się mogły zamarynować.

Następnego dnia wyjmujemy jajka z buraków, przekrajamy jajka na pół. Wyjmujemy żółtka, i przekładamy je do miseczki. Żółtka rozdrabniamy widelcem, dodajemy do nich owczy lub kozi miękki serek, chrzan i śmietanę creme fraiche. Doprawiamy pastę solą i pieprzem.

Na talerzu rozkładamy listki sałaty.

Pastę nakładamy łyżeczką lub szprycą do połówek zamarynowanych jajek. Układamy jajka pomiędzy listkami sałaty. Posypujemy wszystko posiekanym szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.


1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy pomysł na podanie jajek i piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń