JAJKA ZAPIEKANE W ZIEMNIACZANYCH KOSZYCZKACH - EGGS BAKES IN POTATO BASKETS



Ostatnio w Cooking Light znalazłam jajka zapiekane w koszyczkach ziemniaczanych. To mi przypomniało moje koszyczki ziemniaczane, przepis tutaj, nadziewane kozim serem.

Oczywiście je zrobiłam, wyszły bardzo dobrze. Chrupiący ziemniak z delikatnym jajkiem zapieczonym w środku. Te koszyczki będą bardzo ciekawym śniadaniem lub brunchem. Podałam je z sałatą i szczypiorkiem. 

xo


Na 16  koszyczków

Składniki:

4 duże ziemniaki
sól i pieprz
2 łyżki oleju

16 jajek
pieprz i sól

listki sałaty masłowej
szczypiorek

Wykonanie:

Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na grubej tarce. Odciskamy sok i doprawiamy ziemniaki pieprzem i solą. Dodajemy 2 łyżki oleju i dokładnie mieszamy.

Wykładamy ziemniakami foremki do mufinek aż po brzegi (najlepsze byłyby foremki silikonowe bo łatwiej z nich koszyczki wyjąć) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut aż będą rumiane. Sprawdzajmy w trakcie pieczenia aby nie spalić ich za bardzo.

Do każdego koszyczka wbijamy jajko. Doprawiamy pieprzem i solą. Pieczemy przez 15 minut aż białka się zetną.

Na talerz wykładamy listki sałaty, na wierzchu umieszczamy po 1 koszyczku, posypujemy dymką.