Ostatnio
w Cooking Light znalazłam jajka zapiekane w koszyczkach ziemniaczanych. To mi
przypomniało moje koszyczki ziemniaczane, przepis tutaj, nadziewane kozim serem.
Oczywiście
je zrobiłam, wyszły bardzo dobrze. Chrupiący ziemniak z delikatnym jajkiem
zapieczonym w środku. Te koszyczki będą bardzo ciekawym śniadaniem lub
brunchem. Podałam je z sałatą i szczypiorkiem.
xo
Na 16 koszyczków
Składniki:
4 duże ziemniaki
sól i pieprz
2 łyżki oleju
16 jajek
pieprz i sól
listki sałaty masłowej
szczypiorek
Wykonanie:
Ziemniaki
myjemy, obieramy i ścieramy na grubej tarce. Odciskamy sok i doprawiamy ziemniaki
pieprzem i solą. Dodajemy 2 łyżki oleju i dokładnie mieszamy.
Wykładamy
ziemniakami foremki do mufinek aż po brzegi (najlepsze byłyby foremki
silikonowe bo łatwiej z nich koszyczki wyjąć) i pieczemy w temperaturze 180
stopni przez 30 minut aż będą rumiane. Sprawdzajmy w trakcie pieczenia aby nie
spalić ich za bardzo.
Do
każdego koszyczka wbijamy jajko. Doprawiamy pieprzem i solą. Pieczemy przez 15
minut aż białka się zetną.
Na talerz
wykładamy listki sałaty, na wierzchu umieszczamy po 1 koszyczku, posypujemy
dymką.