Podpatrzyłam
to caprese u Donny Hay, w pięknej książce Seasons.
To
caprese jest idealne na wiosenną porę, kiedy pomidory nie są dojrzałe.
Upieczenie ich w szynce bardzo poprawia ich smak. Nadaje też caprese nowego wymiaru.
Sałatka w sam raz na chłodne, wiosenne dni.
Na
4 porcje
Składniki:
24 pomidorki koktajlowe
24 mini mozzarelle
lub dwie mozzarelle
6-8 plastrów szynki lub boczku pokrojonego
wzdłuż na 3 plasterki
małe listki bazylii
sól morska i świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Pomidorki owijamy cienkim plasterkiem szynki lub boczku.
Układamy pomidorki na blasze i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30
minut.
Na talerzach rozkładamy po 6
upieczonych pomidorków. Do tego kładziemy
równomiernie po 6 mini mozzarelli lub mozzarelle porwane na małe kawałki. Całość doprawiamy solą i
pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Wszystko posypujemy listkami bazylii.