WIOSENNE CAPRESE - SPRING CAPRESE



Podpatrzyłam to caprese u Donny Hay, w pięknej książce Seasons.

To caprese jest idealne na wiosenną porę, kiedy pomidory nie są dojrzałe. Upieczenie ich w szynce bardzo poprawia ich smak. Nadaje też caprese nowego wymiaru.

Sałatka w sam raz na chłodne, wiosenne dni.

xo


Na  4  porcje 

Składniki:

24 pomidorki koktajlowe
24 mini mozzarelle lub dwie mozzarelle
6-8 plastrów szynki lub boczku pokrojonego wzdłuż na 3 plasterki
małe listki bazylii
sól morska i świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek

Wykonanie:

Pomidorki owijamy  cienkim plasterkiem szynki lub boczku. Układamy pomidorki na blasze i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Na talerzach rozkładamy po 6 upieczonych pomidorków. Do tego  kładziemy równomiernie po 6 mini mozzarelli lub mozzarelle porwane na  małe kawałki. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Wszystko posypujemy listkami bazylii.