SERNIK Z KOZIEJ RURY Z WODA ROZANA - ROSEWATER SCENTED GOAT CHEESECAKE



Niedawno na Facebooku bloga Gotuje, bolubi, Monika zamieściła piękne zdjęcie sernika z labneh z pistacjami i płatkami róży. Według Moniki nie wyszedł, ale zdjęcie za to piękne. 

Najważniejsze, że zainspirowało mnie ono do zrobienia podobnego sernika z koziego sera z wodą różaną, na spodzie piastacjowo-migdałowym, z konfiturą z płatków dzikiej róży i sosem malinowym.

Na bazarku BoZeWsi kupiłam Kozią Rurę, mój ulubiony kozi ser, od mojej ulubionej Kaszubskiej Kozy. Serek ma bardzo delikatny smak, a do tego cudownie komponuje się z różą. Efekt powalający.

xo


8-12 tarteletek

Składniki:

1 szklanka mielonych migdałów
1 szklanka mielonych pistacji
½ kostki masła
1 łyżka cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka esencji waniliowej
½ łyżeczki soli

2 jajka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki miodu
250 g koziego sera
250 g serka wiejskiego
½ łyżeczki wody różanej
1 szklanka śmietany kremówki

½ szklanki konfitury z płatków róż

mielone pistacje
kandyzowane płatki róż, pokruszone

malinowy sos
  
Wykonanie:

Do malaksera wkładamy migdały, pistacje, cukier i sól. Miksujemy aż migdały będą zmielone, dodajemy masło, jajko i wanilię. Miksujemy aż ciasto zbierze się w kulę. Formujemy z ciasta dysk, owijamy folią spożywczą  i wkładamy do lodówki aby odpoczęło.

Wykładamy ciastem foremki na tarteletki, schładzamy jeszcze raz, nakłuwamy spody widelcem, pieczemy 30 minut w temperaturze 180 st. C, aż ciasto będzie lekko złote.

W międzyczasie, w misce nad garnkiem gotującej się wody ucieramy jajka z cukrem i miodem. Gotujemy na parze ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Po przeciągnięciu palcem po łyżce powinna zostać kreska.

Krem przecieramy przez gęste sito. Dodajemy do kremu rozdrobniony kozi ser i wiejski serek. i wszystko miksujemy. Dodajemy wodę różaną. Schładzamy krem. Ubijamy śmietanę i dodajemy ją do kremu.

Spody tarteletek smarujemy konfiturą z płatków róży. Na wierzch wykładamy masę serową. Wstawiamy tarteletki do lodówki, aby stężały.

Podajemy posypane mielonymi pistacjami i rozdrobnionymi kandyzowanymi płatkami róż. Skrapiamy malinowym coulis.