PULPETY Z INDYKA W SOSIE PRIMAVERA - TURKEY MEATBALLS IN PRIMAVERA SAUCE



Bardzo lubię ten sos. Jest bardzo wiosenny w smaku, a to dzięki użyciu dużej ilości świeżych ziół, szczególnie bazylii. Pomidory nadają mu lekko cierpkiego smaku. Wiosenny, ale dobry na każdą porę roku.

Pulpety zostały w sosie ugotowane. Do mięsa dodałam kaszę jaglaną, dzięki czemu pulpety są miękkie i delikatne,  a równocześnie pozbawione glutenu.

To bardzo smaczna, lekka i wiosenna potrawa.

xo


Na 20 pulpetów

Składniki:

500 g mielonego indyka
sól i pieprz
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 cebula, drobno posiekana
1 szklanka startego parmezanu

1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku
3 marchewki
1 por
kawałek selera
1 puszka pomidorów pelati
1 szklanka pomidorków cherry
2 gałązki bazylii
4 gałązki tymianku
4 gałązki majeranku

1 łyżka posiekanej dymki
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 łyżka posiekanej bazylii

¼ szklanki śmietany lub jogurtu

Wykonanie:

Mielone mięso z indyka łączymy z posiekaną drobno cebulą, startym parmezanem oraz  ugotowaną kaszą jaglaną.  Doprawiamy wszystko pieprzem i solą. Formujemy z mięsa kulki o średnicy 4-5 cm.

Marchewkę, pietruszkę i por kroimy na talarki. Seler kroimy w kostkę o rozmiarach 1x1 cm.

Na patelnię lub do płaskiego rondla wlewamy łyżkę oleju. Dodajemy ząbek czosnku i lekko go przesmażamy. Następnie dodajemy por i pozostałe warzywa. Doprawiamy warzywa pieprzem i solą. Podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu aż warzywa zmiękną. 

Gdy warzywa są już miękkie dodajemy pomidorki z puszki, zioła oraz pomidorki cherry. Dusimy ponownie pod przykryciem aż pomidorki zmiękną i sos zgęstnieje. Sprawdzamy smak i odpowiednio doprawiamy sos.

Dodajemy do sosu uformowane pulpety, przykrywamy i dusimy przez około 20-30 minut. Usuwamy zioła, dodajemy śmietanę lub jogurt  i posypujemy świeżymi ziołami. Podajemy z makaronem lub chlebem.