Bardzo
lubię ten sos. Jest bardzo wiosenny w smaku, a to dzięki użyciu dużej ilości świeżych ziół, szczególnie
bazylii. Pomidory nadają mu lekko cierpkiego smaku. Wiosenny, ale dobry na
każdą porę roku.
Pulpety
zostały w sosie ugotowane. Do mięsa dodałam kaszę jaglaną, dzięki czemu pulpety są miękkie
i delikatne, a równocześnie pozbawione glutenu.
To bardzo
smaczna, lekka i wiosenna potrawa.
Na 20
pulpetów
Składniki:
500 g mielonego indyka
sól i pieprz
1 szklanka ugotowanej kaszy
jaglanej
1 cebula, drobno posiekana
1 szklanka startego parmezanu
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku
3 marchewki
1 por
kawałek selera
1 puszka pomidorów pelati
1 szklanka pomidorków cherry
2 gałązki bazylii
4 gałązki tymianku
4 gałązki majeranku
1 łyżka posiekanej dymki
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 łyżka posiekanej bazylii
¼ szklanki śmietany lub jogurtu
Wykonanie:
Mielone mięso
z indyka łączymy z posiekaną drobno cebulą, startym parmezanem oraz ugotowaną kaszą jaglaną. Doprawiamy wszystko pieprzem i solą. Formujemy
z mięsa kulki o średnicy 4-5 cm.
Marchewkę,
pietruszkę i por kroimy na talarki. Seler kroimy w kostkę o rozmiarach 1x1 cm.
Na
patelnię lub do płaskiego rondla wlewamy łyżkę oleju. Dodajemy ząbek czosnku i
lekko go przesmażamy. Następnie dodajemy por i pozostałe warzywa. Doprawiamy
warzywa pieprzem i solą. Podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu aż
warzywa zmiękną.
Gdy warzywa są już miękkie dodajemy pomidorki z puszki, zioła oraz
pomidorki cherry. Dusimy ponownie pod przykryciem aż pomidorki zmiękną i sos
zgęstnieje. Sprawdzamy smak i odpowiednio doprawiamy sos.
Dodajemy
do sosu uformowane pulpety, przykrywamy i dusimy przez około 20-30 minut. Usuwamy
zioła, dodajemy śmietanę lub jogurt i
posypujemy świeżymi ziołami. Podajemy z makaronem lub chlebem.