sobota, 26 kwietnia 2014

FENKUL KONFIT Z FETA, POMIDORAMI I OLIWKAMI - FENNEL CONFIT WITH TOMATOES, FETA AND OLIVES


Konfit z fenkuła jest nietypową, pachnącą anyżkiem potrawą. Długie smażenie na małym ogniu koncentruje jego smak i słodycz. Dodatek tymianku i czosnku nadaje dodatkowy wymiar.

Kontrapunktem jest dodanie lekko cierpkich pomidorków koktajlowych oraz słonawych czarnych oliwek i białej fety.

Danie piękne kolorystycznie i smakowo.

xo

Składniki:


2 bulwy kopru włoskiego
1/2 łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli
kilka obrotów młynkiem pieprzu
4 gałązki tymianku
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek

feta
pół szklanki czarnych oliwek
pomidorki koktajlowe

Wykonanie:

Kroimy fenkuł w cienkie piórka. W płaskim rondlu lub patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy jeden ząbek czosnku, podsmażamy chwilę i następnie dodajemy  piórka kopru. Mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą, przykrywamy i smażymy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy tymianek oraz cukier i dalej smażymy przez 20 minut.

Łączymy z pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół, czarnymi oliwkami i pokruszoną fetą. Przed podaniem posypujemy posiekanymi gałązkami fenkuła.

Na podstawie Alain Ducasse, Flavors of France.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz