Konfit z fenkuła jest nietypową,
pachnącą anyżkiem potrawą. Długie smażenie na małym ogniu koncentruje jego smak
i słodycz. Dodatek tymianku i czosnku nadaje dodatkowy wymiar.
Kontrapunktem jest dodanie lekko
cierpkich pomidorków koktajlowych oraz słonawych czarnych oliwek i białej fety.
Danie piękne kolorystycznie i smakowo.
xo
Składniki:
2 bulwy kopru włoskiego
1/2 łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli
kilka obrotów młynkiem pieprzu
4 gałązki tymianku
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
feta
pół szklanki czarnych oliwek
pomidorki koktajlowe
Wykonanie:
Kroimy fenkuł w cienkie piórka. W
płaskim rondlu lub patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy jeden ząbek czosnku, podsmażamy chwilę i następnie
dodajemy piórka kopru. Mieszamy,
doprawiamy pieprzem i solą, przykrywamy i smażymy na małym ogniu przez 10
minut. Dodajemy tymianek oraz cukier i dalej smażymy przez 20 minut.
Łączymy z pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi
na pół, czarnymi oliwkami i pokruszoną fetą. Przed podaniem posypujemy
posiekanymi gałązkami fenkuła.
Na podstawie Alain Ducasse, Flavors of France.