Kupiłam ciekawy makaron linguine z
dodatkiem czerwonego wina. Zainspirował mnie do zrobienia sosu bolońskiego.
Tradycyjny sos boloński zrobiony na
bazie mięsa z czerwonym winem i pomidorami. Tyle jest sposobów przygotowania
ragu, co włoskich gospodyń. Każda ma swój unikalny przepis.
Mój jest bardzo klasyczny, soffritto z
marchwi, selera i cebuli, mielone mięso, czerwone wino i pomidory. Sekret tkwi
w długim i powolnym gotowaniu ragu.
Podajemy sos zawsze z makaronem
wstążki, bowiem tylko ten makaron może utrzymać ciężar sosu.
Pycha.
xo
Proporcja na 4 osoby
Składniki:
pół
paczki makaronu linguine albo pappardelle
sól
oliwa
2
marchewki
1
cebula
2
łodygi selera naciowego
1
łyżeczka suszonego oregano
sól
morska i świeżo mielony pieprz
0,5 kg
mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
1
łyżka pasty pomidorowej
100 ml
czerwonego wina
0,5
litra pomidorów pelati, rozdrobnionych
szczypta
cukru
1/2
szklanki startego parmezanu
1 łyżka
posiekanej pietruszki
Wykonanie:
Na
patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej starte na tarce lub drobno
posiekane marchewki, cebulę i seler.
Soffritto z tych warzyw smażymy przez ok. 5-10 minut na małym ogniu.
Dodajemy do soffritto 2 ząbki czosnku w całości i doprawiamy solą
oraz pieprzem i dalej podsmażamy.
Następnie
do patelni dodajemy mięso i podsmażamy aż zmieni kolor, następnie do patelni
dodajemy pastę pomidorową, podsmażamy chwilę i zalewamy wszystko czerwonym winem. Gotujemy, aż wino wyparuje.
Kolejno
do patelni dodajemy pomidory pelati oraz szczyptę cukru, doprawiamy wszystko
jeszcze raz i gotujemy na małym ogniu przez około 2-3 godzimy.
W
dużym garnku zagotowujemy wodę. Solimy ją, zgodnie z włoską tradycją woda
powinna być słona jak morze. Wrzucamy makaron, zagotowujemy i gotujemy na małym
ogniu aż makaron będzie al dente ok. 7-8 minut.
Przekładamy
makaron na talerze, dodajemy sos boloński i posypujemy zieloną pietruszką. Możemy
podać z parmezanem.