czwartek, 24 kwietnia 2014

MAKARON Z SOSEM BOLONSKIM - LINGUINE ALLA BOLOGNESE



Kupiłam ciekawy makaron linguine z dodatkiem czerwonego wina. Zainspirował mnie do zrobienia sosu bolońskiego.

Tradycyjny sos boloński zrobiony na bazie mięsa z czerwonym winem i pomidorami. Tyle jest sposobów przygotowania ragu, co włoskich gospodyń. Każda ma swój unikalny przepis.

Mój jest bardzo klasyczny, soffritto z marchwi, selera i cebuli, mielone mięso, czerwone wino i pomidory. Sekret tkwi w długim i powolnym gotowaniu ragu.

Podajemy sos zawsze z makaronem wstążki, bowiem tylko ten makaron może utrzymać ciężar sosu.

Pycha.

xo

Proporcja na 4 osoby

Składniki:

pół paczki makaronu linguine albo pappardelle
sól

oliwa
2 marchewki
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
1 łyżeczka suszonego oregano
sól morska i świeżo mielony pieprz
0,5 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
1 łyżka pasty pomidorowej
100 ml czerwonego wina
0,5 litra pomidorów pelati, rozdrobnionych
szczypta cukru

1/2 szklanki startego parmezanu
1 łyżka posiekanej pietruszki

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej starte na tarce lub drobno posiekane marchewki, cebulę i seler.  Soffritto z tych warzyw smażymy przez ok. 5-10 minut na małym ogniu. Dodajemy do soffritto 2 ząbki czosnku w całości i doprawiamy solą oraz pieprzem i dalej podsmażamy.

Następnie do patelni dodajemy mięso i podsmażamy aż zmieni kolor, następnie do patelni dodajemy pastę pomidorową, podsmażamy chwilę i zalewamy wszystko czerwonym winem. Gotujemy, aż wino wyparuje.

Kolejno do patelni dodajemy pomidory pelati oraz szczyptę cukru, doprawiamy wszystko jeszcze raz i gotujemy na małym ogniu przez około 2-3 godzimy.

W dużym garnku zagotowujemy wodę. Solimy ją, zgodnie z włoską tradycją woda powinna być słona jak morze. Wrzucamy makaron, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu aż makaron będzie al dente ok. 7-8 minut.

Przekładamy makaron na talerze, dodajemy sos boloński i posypujemy zieloną pietruszką. Możemy podać z parmezanem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz