W końcu
możemy wrócić do lekkiej kuchni. Przygotowałam lekką i pożywną sałatkę z
łososia i kaszy jaglanej.
Sałatka z
pieczonego łososia, delikatnego i soczystego połączonego z kaszą jaglaną. Uzupełnionych
o pomidorki koktajlowe, czerwoną cebulę i zieloną pietruszkę.
Wiosenna,
lekka i smaczna.
xo
Porcja na 4 osoby
Składniki:
250 g upieczonego łososia
1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka pomidorków cherry
1 czerwona cebula średniej wielkości
4 łyżki zielonej pietruszki
2 łyżki soku cytrynowego
sól i pieprz
4 łyżki oleju
liście sałaty
Wykonanie:
Gotujemy kaszę jaglaną w osolonej wodzie przez 10
minut. Odcedzamy wodę, dodajemy świeżą wodę, zagotowujemy i gotujemy jeszcze 10
minut. Odstawiamy aby kasza napęczniała i zmiękła.
Filet łososia pieczemy w piekarniku rozgrzanym do
180 stopni przez 20 minut.
W międzyczasie pomidorki kroimy na
połówki lub ćwiartki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Siekamy pietruszkę.
W misce łączymy kaszę,
rozdrobnionego łososia, pomidorki, czerwoną cebulę i pietruszkę. Skrapiamy
wszystko sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku solą morską i świeżo zmielonym
pieprzem. Polewamy całość olejem i dokładnie mieszamy. Podajemy w miseczkach z
całymi liśćmi sałaty.