SALATKA Z LOSOSIA Z KASZA JAGLANA - SALMON SALAD WITH MILLET



W końcu możemy wrócić do lekkiej kuchni. Przygotowałam lekką i pożywną sałatkę z łososia i kaszy jaglanej.

Sałatka z pieczonego łososia, delikatnego i soczystego połączonego z kaszą jaglaną. Uzupełnionych o pomidorki koktajlowe, czerwoną cebulę i zieloną pietruszkę.

Wiosenna, lekka i smaczna.


xo

Porcja na 4 osoby

Składniki:

250 g upieczonego łososia
1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka pomidorków cherry
1 czerwona cebula średniej wielkości
4 łyżki zielonej pietruszki
2 łyżki soku cytrynowego
sól i pieprz
4 łyżki oleju
liście sałaty


Wykonanie:

Gotujemy kaszę jaglaną w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy wodę, dodajemy świeżą wodę, zagotowujemy i gotujemy jeszcze 10 minut. Odstawiamy aby kasza napęczniała i zmiękła.

Filet łososia pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

W międzyczasie pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Siekamy pietruszkę.

W misce łączymy kaszę, rozdrobnionego łososia, pomidorki, czerwoną cebulę i pietruszkę. Skrapiamy wszystko sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Polewamy całość olejem i dokładnie mieszamy. Podajemy w miseczkach z całymi liśćmi sałaty.